3 afectiuni ale picioarelor si gleznelor pe care NU trebuie sa le neglijezi

Picioarele și gleznele constituie o parte esențială a corpului uman, cu rol fundamental în mobilitate și în susținerea greutății. Deseori neglijate, picioarele și gleznele pot fi predispuse la diverse afecțiuni care pot provoca disconfort și pot afecta calitatea vieții unei persoane. Neglijarea acestor condiții poate avea consecințe negative asupra stării generale de sănătate și a nivelului de confort. Deși există multiple afecțiuni care nu trebuie subestimate, trei dintre cele mai comune sunt fasciita plantară, monturile și bursita.

Monturile

Afecțiune comună a articulației de la baza degetului mare de la picior, care determină îndoirea degetului mare spre celelalte degete, ceea ce provoacă o proeminență osoasă dureroasă la nivelul interior al piciorului. Monturile cauzează dificultăți în efectuarea activităților zilnice, care devin dureroase și inconfortabile. Neglijarea monturilor poate duce la intensificarea durerii și la apariția disconfortului cronic, care poate afecta activitățile de zi cu zi și calitatea vieții în general. De asemenea, neglijarea monturilor poate crește riscul dezvoltării altor afecțiuni ale piciorului, cum ar fi artrita, tendinita sau bursita.

În cazurile grave, pentru corectarea deformității și ameliorarea durerii poate fi necesară o operatie monturi. Intervenția chirurgicală poate implica ajustarea oaselor, realinierea articulațiilor și fixarea lor cu șuruburi sau plăci metalice. Operația poate fi o opțiune în cazurile în care tratamentele non-invazive nu au avut succes în ameliorarea simptomelor și în restabilirea funcției normale a piciorului.

Bursita

Bursita reprezintă inflamația bursei, un mic sac umplut cu lichid care acționează ca un tampon între oase, tendoane și mușchi. Bursita poate să apară la nivelul gleznelor și al altor articulații ale picioarelor, fiind cauzată de traumatisme repetate, suprasolicitare, artrită, infecții sau alte afecțiuni sistemice. Durerea, localizată în general în apropierea bursei inflamate, constituie principalul simptom al bursitei. Printre bursita simptome se numără, de asemenea, sensibilitatea crescută la atingere, umflarea zonei afectate, rigiditatea articulară sau roșeață și căldură în zona afectată.

Bursita netratată poate duce la persistența durerii și a disconfortului în zona afectată, limitarea mișcării și restricționarea activităților, infecții locale sau chiar la formarea chisturilor în zona afectată. În cazuri rare și severe, neglijarea bursitei poate duce la complicații mai grave, cum ar fi abcesul (o acumulare de puroi) sau leziuni ale țesuturilor și articulațiilor adiacente.

Fasciita plantară

Afecțiune comună a piciorului caracterizată prin inflamația și iritarea fasciei plantare, o bandă groasă de țesut conjunctiv situată în partea de jos a piciorului, care leagă călcâiul de degetele piciorului. Fasciita plantară apare atunci când fascia plantară este supusă unei presiuni sau suprasolicitări excesive.

Fasciita plantară netratată poate cauza durere persistentă în zona călcâiului și a tălpii piciorului. La rândul său, durerea și disconfortul pot face dificilă implicarea în activități care implică impactul și presiunea asupra piciorului. În cazuri avansate, pot să apară creșteri osoase denumite pinteni calcaneeni, care pot cauza durere suplimentară și pot agrava simptomele existente.  

Sursa

gazduire web gazduire website