Semnalăm apariția numărului 514/1februarie 2024, al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o remarcabilă tradiție istorică de 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.
Un număr dens care impresionează prin bogăția și diversitatea conținutului de înalt nivel cultural, propunând cititorilor ample și captivante analize din sfera filosofiei, eseului, a criticii literare și de teatru, precum și creații inedite de proză.
În editorialul său, intitulat „Imaginativul poietic rațional tehnologic virtual”, Mircea Arman atrage atenția, din perspectiva cercetării sale privind imaginativul uman – conceptul filosofic inedit care-i aparține, asupra pericolului pe care tehnologia informatică îl reprezintă pentru viitorul omenirii. „Există o tendință extrem de periculoasă – scrie printre altele Mircea Arman – de a înlocui gândirea imaginativ-științifică, cu toate lacunele, problemele și limitările ei, de către tehnologia informatică, care este goală de sens și țintită înspre dominația lumii. Perversitatea unui asemenea tip de dominare digitală a lumii nu poate fi dată decât de o dorință de dominare totală a omului, de prostire accentuată a ființei umane și de reducerea acesteia la caracterul lucrului.” Vocea filosofului Mircea Arman este printre puținele, în momentul de față, din cultura noastră, care se pronunță asupra problemelor reale și imediate ale lumii în care trăim.
Alte pagini rezervate filosofiei aduc în atenția cititorilor articole semnate de Viorel Igna, Iulian Chivu, sau, în rubrica diagnoze, analiza profesorului Andrei Marga, intitulată „Istoriografia naivă”. La eseu – o rubrică tot mai bogată în paginile revistei – găsim semnăturile autorilor: Nicolae Iuga, Iulian Cătălui și Menuț Maximinian.
Analizele literare abundă în acest număr, amintim doar câțiva dintre semnatari: Adrian Lesenciuc, Adrian Dinu Rachieru, Letiția Ilea, Alexandru Sfârlea, ș.a.m.d.
Iubitorii de proză pot găsi, în această nouă ediție a Tribunei, atât tulburătorul text, premiat anul trecut în cadrul Concursului Național de Literatură „Ioan Slavici”, semnat de Elena Zaițev și intitulat „Ana (sau traumele copilului chel)”; precum și serialul, semnat de Cristina Struțeanu în rubrica numită crochiuri, „Fetele Pădurii”.
Revista este ilustrată de Ștefan Gnandt, un artist născut și format în România, care în prezent trăiește și creează în Germania și Ungaria. Despre activitatea sa artistică scrie Ani Bradea în „Stop-cadre ale memoriei în pictura lui Ștefan Gnandt”.
Cititorii vor descoperi multe alte articole de interes în paginile revistei, căutând noul număr al Tribunei, 514 – aferent perioadei cuprinse între 1 și 15 februarie 2024, la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.
Lăsați un comentariu