A fost lansat Imnul Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox 2023 – Timișoara

Joi a fost lansat Imnul Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox 2023 – Timișoara. Acesta este o laudă adusă tinereții petrecute în prietenie cu Dumnezeu și cu oamenii și un omagiu adus culturii bănățene.

Imnul este un poem solemn dedicat prieteniei, tema actualei ediții a evenimentului, dar face referire și la aspecte ale vieții spirituale și culturale din zona Banatului.

IMNUL poate fi urmărit AICI

Mitropolitul Ioan afirma că Banatul este cunoscut ca patrie a grâului, iar roada acestei munci este dăruită lui Dumnezeu prin aceea că „boabele de grâu devin o liturgică pâine” ce să oferă continuu pentru viața lumii.

Tema jertfei conduce și la menționarea martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989, a căror jertfă a devenit solul fertil al libertății câștigate prin credința afirmată curajos la Revoluție: „Cu noi este Dumnezeu!”

Versurile sunt semnate de pr. dr. Ioan Petraș, cu implicarea directă a Părintelui Mitropolit Ioan, iar muzica de conf. univ. dr. Gabriel Vicențiu Almași, scrie basilica.ro.

Pe site-ul Mitropoliei Banatului a fost publicată, în format audio, interpretarea Coralei bărbătești „Contrast” din Timișoara, condusă de preotul Vasile Bădescu.

Imnul ITO 2023

Strofa 1

Din boabe de grâu o liturgică pâine

Mereu în pământul Banatului crește.

E jertfa prea sfântă, Hristos în Potir,

Credința creștină-o trăim românește.

Refren

Banatule, pământ străbun,

Mândria mea de-a fi român,

Mereu învins-ai necredința.

Cu noi e Dumnezeu și biruința!

Strofa 2

Acesta-i Banatul cu spicele-n soare

Belșug de iubire, al credinței temei,

Acum Hristos Domnul la El ne cheamă –

„Tineri, voi sunteți prietenii Mei!”

(Refren)

Strofa 3

Trandafiri în lumină, martirice flori,

Născute-n cenușa de jertfă în seara

Cu dangăt vestind Libertatea comoară –

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”

3500 de tineri ortodocși români (din țară și din diaspora), dar și de alte naționalități, participă la cea de a șaptea ediție a ITO, desfășurată la Timișoara. La deschiderea evenimentului va participa și Părintele Patriarh Daniel.

Ei vor vizita orașul, vor lua parte la slujbe și numeroasele prelegeri din program, cu teme sociale și duhovnicești. Una dintre conferințe este despre traficul de persoane și consumul de droguri, cu specialiști invitați de la Ministerul de Interne.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) este un eveniment dedicat tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani.Sursa

gazduire web gazduire website