Accesibilitatea digitală

V-ați imaginat vreodată că încercați să accesați informații importante online, dar având dificultăți în a le găsi din cauza unei dizabilități? Acesta este ceea ce se întâmplă adesea cu peste un miliard de oameni din întreaga lume .

Aproximativ 15% din populația lumii suferă de o formă de handicap. Și chiar dacă accesibilitatea a fost o prioritate pentru multe companii în ultimii ani, când vine vorba de accesibilitate digitală, mărcile au încă un drum lung de parcurs.

Un sondaj realizat de compania britanică Click-Away Pound a arătat că 69% dintre respondenți au abandonat deja site-urile din cauza lipsei de accesibilitate . În plus, 86% au spus că dacă magazinele online ar fi accesibile, ar cheltui mai mult.

Deci, dacă platforma dvs. nu este accesibilă, nu doar împiedicați oamenii să aibă acces gratuit la informații și servicii de pe internet: pierdeți și bani!

Încă vă întrebați dacă este important să începeți să vă gândiți la accesibilitatea digitală chiar acum? Vezi de ce este important acest lucru!

Ce este accesibilitatea digitală?

Accesibilitatea digitală înseamnă distrugerea barierelor de pe internet pentru persoanele cu dizabilități . Este vorba despre a face site-urile web, aplicațiile sau orice alte instrumente online accesibile tuturor.

Ghidul de accesibilitate a conținutului web (WCAG) este standardul mondial de referință pentru majoritatea legislației legate de accesibilitatea site-urilor web. Documentul a stabilit patru principii care ar trebui să servească drept ghid pentru producerea de conținut web.

Vizibil

Elementele și informațiile trebuie percepute de simțuri și nimic nu poate fi nedetectabil sau invizibil.

Operabil

Elemente interactive — butoane, comenzi etc. — trebuie să fie acționat fizic (clic, alunecare, derulare). Comenzile vocale sau alte dispozitive de asistență trebuie să fie disponibile.

De inteles

Informațiile trebuie să fie prezentate clar și consecvent, astfel încât utilizatorul final să înțeleagă pe deplin conținutul.

Robust

Conținutul trebuie să fie compatibil cu diverse ‌tehnologii‌, inclusiv cu dispozitive de asistență.

Dacă o pagină sau un site nu urmează cele patru principii, nu va fi accesibil tuturor utilizatorilor.

De ce este important să gândim și să exersăm accesibilitatea digitală?

Datele pe care le-am văzut arată că nu doar publicul persoanelor cu dizabilități câștigă atunci când mărcile investesc în accesibilitatea digitală. Cu această practică, vă diferențiați marca de majoritatea concurenților, ducând mesajul, produsele și serviciile dvs. tuturor.

Pe lângă faptul că ajunge la o gamă largă de clienți potențiali, compania va fi văzută ca un promotor al diversității , incluziunii și accesibilității, fiind recunoscută ca un brand mai umanizat . Și știm că, din fericire, acesta a fost un subiect foarte apreciat de consumatori.

Accesibilitatea digitală are încă un impact asupra performanței site-ului dvs. atunci când vine vorba de SEO. Știți că algoritmii Google Core Web Vitals se referă la experiența utilizatorului , nu?

Aceasta înseamnă că marca dvs. trebuie să ofere o navigare excelentă pe site pentru toată lumea, ceea ce ajunge, de asemenea, să aducă o navigare mai bună pentru utilizatorii fără dizabilități.

Astfel, eliminarea barierelor, adăugată la îmbunătățirea experienței utilizatorului și la o acoperire mai mare a conținutului dvs., va contribui cu siguranță la o clasare mai bună a paginilor dvs.

În SUA, Americans with Disabilities Act (ADA) stabilește cerințe de accesibilitate digitală pentru diverse industrii. Există deja procese cu acuzații de încălcare a acestei legi în care companiile au fost obligate să plătească despăgubiri mari.

În Brazilia, scenariul este similar. Decretul federal nr. 5.296 prevede obligația de a garanta accesibilitatea tuturor , inclusiv pe internet. În plus, în 2015, a fost adoptată Legea braziliană pentru includerea persoanelor cu dizabilități (Legea 13.146) , care a consolidat determinarea accesibilității pe paginile online.

Prin urmare, mai presus de toate, respectarea ghidurilor WCAG va ajuta afacerea dvs. să rămână în conformitate cu legislația actuală .

Și cum să încep?

WACG are o listă de practici de aplicat conținutului web, iar site-ul web Access for All oferă, de asemenea, un manual cu bune practici. Dar, pentru început, există câteva îmbunătățiri simple pe care ar trebui să le implementați și să le implementați implicit:

  • includeți subtitrări în toate videoclipurile;
  • includeți text alternativ în toate imaginile;
  • au opțiuni text și/sau audio pentru tot conținutul non-text;
  • utilizați conținut care poate fi prezentat în diferite moduri fără a pierde contextul;
  • faceți toate funcționalitățile accesibile prin tastatură;
  • nu includeți elemente sau forme care ar putea provoca orice fel de confuzie;
  • oferă modalități de a ajuta utilizatorii să navigheze;
  • revizuiește-ți site-ul prin cititoare de ecran pentru a verifica adecvarea pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Investiția în accesibilitatea digitală nu este doar o bună practică SEO sau îmbunătățirea experienței utilizatorului. De asemenea, vă poziționați compania ca un brand căruia îi pasă, sprijină, încurajează și pune în practică diversitatea și incluziunea .

Creativ24
Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.
gazduire web gazduire website