Americanii au descoperit cum a murit Prigojin: Evaluarea guvernului din SUA

Avionul în care se afla Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar Wagner, s-a prăbuşit ca urmare a unui complot de asasinare, dar nu pare să fi fost doborât totuşi de o rachetă sol-aer, au declarat oficiali americani. Evaluările preliminare ale guvernului american, despre care oficialii au subliniat că sunt incomplete, sugerează că o bombă a explodat în avion sau că o altă formă de sabotaj a cauzat prăbuşirea aparatului la nord-vest de Moscova, relatează joi The Wall Street Journal.

Guvernul rus a declarat că investighează cauza prăbuşirii, dar nu a oferit o explicaţie. Informaţiile oficiale privind accidentul şi cauzele acestuia au fost puţine. Autorităţile au declarat că toate cele 10 persoane aflate la bordul avionului au murit, iar Comitetul de Investigaţii al Rusiei a lansat o anchetă penală privind presupuse încălcări ale normelor de siguranţă aeriană, conform News.ro.

Canalele sociale apropiate de Wagner şi Prigojin au susţinut că aeronava a fost doborâtă de o rachetă antiaeriană militară rusă.

Deşi au trecut aproape 24 de ore de la moartea lui Prigojin, Kremlinul a păstrat tăcerea cu privire la moartea sa, în timp ce susţinătorii săi s-au adunat la altare improvizate pentru a aduce un omagiu celui care a organizat o revoltă de scurtă durată împotriva Moscovei la sfârşitul lunii iunie. În Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Prigojin, oamenii au venit să depună flori, lumânări şi insigne cu logo-ul Wagner – un craniu şi două oase încrucişate – în faţa clădirii care a servit cândva drept sediu central al companiei.

Presa de stat rusă a declarat că 10 cadavre au fost recuperate de la locul accidentului şi a publicat joi imagini cu anchetatorii care lucrează la faţa locului. Poliţia a izolat intrarea în satul din regiunea Tver unde s-a prăbuşit avionul.

Presa locală a relatat că trupurile victimelor au fost încărcate în maşini aparţinând unei companii de servicii funerare.

Agenţia de ştiri de stat RIA a citat localnici care au declarat că au auzit o explozie înainte de a vedea avionul prăbuşindu-se pe pământ. Agenţia a precizat că o parte a avionului a aterizat la 3 km de locul principal al prăbuşirii.

Ca şi în cazul morţii anterioare a unor rivali ai preşedintelui rus Vladimir Putin, este probabil ca Kremlinul să semene confuzie cu privire la cine l-a ucis pe Prigojin. Presa de stat din Rusia a început deja să publice sugestii contradictorii – de la învinovăţirea Ucrainei la ideea că un rival al lui Prigojin a plantat o bombă la bordul avionului său.

Kremlinul nu poate decât să beneficieze de pe urma incertitudinii, deoarece Prigojin era o figură care, deşi populară în Rusia şi care avea faima de a fi un protejat al lui Putin, crea discordie. Deşi Kremlinul a mai eliminat rivali înainte, Prigojin ar fi primul loialist de nivel înalt pe care Putin este suspectat că l-a ucis pentru o presupusă vină, scrie The Wall Street Journal.

Moartea sa este problematică, deoarece era un erou pentru milioane de veterani nemulţumiţi şi ruşi de rând, adaugă publicaţia financiară americană. Era admirat pentru dosarul lui în materie de război, dar şi pentru criticile sale îndrăzneţe privind presupusa lene şi corupţie din armată.

La Kremlin, „există probabil o sensibilitate faţă de modul în care luptătorii din Wagner şi simpatizanţii lor vor primi vestea” morţii lui Prigozhin, a declarat Eric Green, fost consilier pentru Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui Biden, în prezent cercetător la Carnegie Endowment for International Peace din Washington.

În acelaşi timp, Prigojin era un rival periculos pentru cei mai importanţi oficiali ruşi din domeniul apărării, dintre care cei mai mulţi sunt probabil lămuriţi cu privire la cine se află în spatele uciderii sale.

Green spune că probabul Kremlinul va fi fi mai categoric cu privire la cine l-a ucis pe Prigojin pe măsură ce trece timpul, menţionând că în cazul otrăvirii altor rivali – cum ar fi criticul politic Aleksei Navalnîi şi foştii spioni

Serghei Skripal şi Aleksandr Litvinenkov – „Kremlinul a cultivat iniţial ambiguitatea, dar în lunile următoare a lăsat să apară indicii inconfundabile cu privire la cine se află în spatele acestor fapte”.Sursa

gazduire web gazduire website