Apar noi suspecți în cazul furtului de bijuterii din celebrul muzeu din Dresda

Parchetul din Dresda a anunţat marţi că au fost aduse acuzaţii împotriva unui alt suspect pentru rolul său în furtul de bijuterii din „Seifulul Verde” de la muzeul Palatului Regal din oraşul german, transmite agenţia DPA, conform agerpres.

Jaful din Dresda este considerat unul dintre cele mai spectaculoase spargeri din istoria ţării, conform agerpres.

Tânărul în vârstă de 23 de ani este rudă cu cei cinci bărbaţi condamnaţi în luna mai la Tribunalul Regional din Dresda, a indicat Parchetul. El este acuzat de complicitate la furt, distrugere şi incendiere.

În zorii zilei de 25 noiembrie 2019, doi hoţi au pătruns în Muzeul Palatului Regal din Dresda printr-o fereastră şi au spart o vitrină cu un topor. În doar câteva minute ei au plecat cu bijuterii datând din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, în valoare totală de 116,8 milioane de euro (127 de milioane de dolari).

Hoţii au furat 21 de bijuterii depozitate în palat, una dintre cele mai vechi clădiri din Dresda şi gazda uneia dintre cele mai mari colecţii de comori din Europa.

Atacatorii au provocat daune în valoare de peste 1 milion de dolari după ce au incendiat un transformator electric din Dresda şi o maşină cu care fugiseră şi căreia i-au dat foc în parcarea subterană a unei clădiri rezidenţiale pentru a-şi acopere urmele.

Cinci tineri au fost condamnaţi la închisoare în luna mai. Verdictul nu are încă un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Potrivit Parchetului, tânărul de 23 de ani nu se află încă în custodie. Întrucât învinuitul era adolescent la momentul comiterii infracţiunii, acuzaţiile au fost aduse în faţa tribunalului pentru minori din Dresda, notează DPA.

Obiectele furate în timpul jafului comis la Muzeul Gruenes Gewoelbe (Seiful Verde) din Dresda conţineau peste 4.300 de diamante. Ele includeau steaua Ordinului polonez Vulturul Alb şi o diademă decorată cu diamante. Poliţia germană a precizat în luna mai că cele mai multe dintre bijuteriile furate au fost recuperate.

Colecţia furată din Dresda a fost creată în secolul al XVIII-lea de Augustus al II-lea cel Puternic, elector de Saxonia devenit ulterior rege al Poloniei, care a achiziţionat bijuterii tot mai strălucitoare în timpul rivalităţii sale cu regele francez Ludovic al XIV-lea.

Comoara a supravieţuit bombardamentului aerian al Aliaţilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a fi confiscată ca pradă de război de Uniunea Sovietică. Bijuteriile au revenit totuşi la Dresda, capitala istorică a Saxoniei, în 1958.Sursa

gazduire web gazduire website