Asta poate constitui o crimă!

„Împiedicarea accesului ajutorului umanitar” în Fâşia Gaza ar putea constitui o „crimă”, a declarat duminică, la Cairo, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, după ce a vizitat punctul de frontieră Rafah, unde se acumulează ajutorul internaţional pentru civilii palestinieni, transmite AFP, informează Agerpres.

„Împiedicarea furnizării ajutoarelor poate constitui o crimă”, a declarat duminică presei procurorul CPI.”Israelul trebuie să se asigure fără întârziere că civilii primesc alimente, medicamente”. „În Rafah, am văzut camioane blocate pline cu bunuri şi ajutor umanitar, departe de gurile înfometate şi de rănile” locuitorilor din Gaza, a spus Khan.

Începând cu 9 octombrie, Israelul a impus un asediu total asupra Fâşiei Gazei, întrerupând aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente, în timp ce teritoriul se afla deja sub o blocadă israeliană.

Karim Khan a declarat că „investighează crimele care ar fi putut fi comise în Israel pe 7 octombrie”, dar şi „evenimentele aflate în desfăşurare în Gaza şi Cisiordania” ca parte a anchetei oficiale a CPI privind situaţia din Teritoriile Palestiniene, deschisă în 2021.

CPI investighează crimele de război

În Cisiordania ocupată, peste 100 de palestinieni au fost ucişi de colonişti şi în timpul operaţiunilor armatei israeliene din 7 octombrie.

Peste 8.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi în Fâşia Gaza în urma bombardamentelor israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas, care controlează acest teritoriu din 2007.Potrivit armatei israeliene, peste 1.400 de persoane au murit din 7 octombrie, în principal civili ucişi în ziua atacului în timpul căruia Hamas a luat ostatici 239 de persoane.

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. Israelul, care nu este membru al CPI, a refuzat să coopereze în ancheta deschisă în 2021. A



Sursa

gazduire web gazduire website