Atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei vor încetini exporturile de cereale, iar alte rute trebuie consolidate, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.
Din luna iulie, de când Moscova a părăsit acordul care ridicase de facto blocada rusă asupra porturilor Ucrainei la Marea Neagră, Rusia a lovit în mod repetat porturile ucrainene de la Dunăre, vizavi de România, relatează Kathimerini citat de Rador.
Constanța, portul României la Marea Neagră, este cel mai mare coridor alternativ pentru exporturile Ucrainei, iar cerealele sosesc pe cale rutieră, pe calea ferată sau cu șlepurile pe Dunăre. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.
Vorbind seara trecută, miercuri, la un summit al țărilor din Inițiativa celor Trei Mări de la București, președintele României, Klaus Iohannis a remarcat: „Desigur, atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt o problemă uriașă. Desigur, acest lucru va întârzia exporturile într-un fel”.
„Vom consolida celelalte rute, am acceptat transportul maritim ucrainean prin apele noastre teritoriale românești din largul Mării Negre, vom continua să consolidăm exporturile pe calea ferată și pe cale rutieră”, a adăugat el.
La o conferință de presă susținută la București, premierul croat Andrej Plenković a declarat că țara sa oferă acces la Mediterana prin porturile sale și că ministerul transporturilor cooperează cu Comisia Europeană și Ucraina.
Distorsiuni pe piețele locale
România este unul dintre cele cinci state membre din estul UE, împreună cu Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, care au înregistrat o creștere a importurilor de cereale ucrainene în urma invadării Ucrainei de către Rusia, lucru care a provocat distorsiuni pe piețele locale și proteste din partea fermierilor, ceea ce a determinat UE să aprobe temporar restricții comerciale.
Vorbind prin teleconferință la summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor să nu extindă restricțiile. „Ucraina se opune ferm oricăror restricții suplimentare asupra exporturilor noastre de cereale”, a precizat el. „Fermierii din diferite țări folosesc furaje ucrainene în beneficiul fermelor lor. Companiile din diverse țări câștigă bani din tranzit. Și acesta este un beneficiu pentru întreaga economie europeană”, a adăugat el.
Interdicția de import expiră pe 15 septembrie și cele cinci țări au cerut Comisiei Europene să o prelungească.
Lăsați un comentariu