AUR rămâne fără o armă electorală de bază

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a dispus suspendarea aplicației mobile a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), pe durata anchetei care vizează scurgerea în public a datelor personale ale celor aproximativ 20.000 de utilizatori, dezvăluie surse din interiorul AUR pentru stiripesurse.ro.

Fără aplicație de mobil în an electoral

După cum stiripesurse.ro relata marți în exclusivitate, ANSPDCP a demarat o anchetă în legătură cu aplicația de mobil dezvoltată de AUR, după ce în presă au apărut informații că aplicația ar fi făcut accesibile publicului datele personale (CNP, adresă, număr și serie de buletin) ale celor aproximativ 20.000 de utilizatori. Instituția a confirmat că s-a autosesizat în acest caz, iar ulterior a primit și două sesizări din partea unor persoane fizice.

Potrivit Regulamentului GDPR, AUR riscă o amendă de la câteva mii de euro până la 20 de milioane de euro, în funcție de gravitatea constatărilor. Pe perioada anchetei, AUR are obligația de a menține suspendată aplicația, în caz contrar expunându-se la alte sancțiuni. O comunicare în acest sens a fost primită la partid, devăluie surse din AUR.

Decizia este o adevărată lovitură pentru AUR înainte de anul electoral 2024, partidul bazându-se pe această modalitate de comunicare pentru a-și disemina mesajele în mediul online. O asemenea anchetă poate dura și doi ani, cum a fost cazul celei mai recente sancțiuni aplicate companiei UiPath.

content-image

AUR acuza o „breșă de securitate”

După apariția în presă a informațiilor despre problemele aplicației, AUR a anunțat suspendarea funcționării acesteia pentru 24 de ore, invocând o breșă de securitate.

„Din cauza unei breșe de securitate cu care Platforma AUR s-a confruntat, Alianța pentru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcționarea aplicației până la remedierea problemelor identificate. Compania care a realizat platforma a confirmat existența unei breșe de securitate apărute în urma unei actualizări de software. Pentru a elimina rapid o imperfecțiune a aplicației noastre și pentru a oferi utilizatorilor noștri o soluție mai bine securizată, vom suspenda funcționarea aplicației pentru utilizatori pentru face toate testele de securitate și a fi siguri că nu mai există breșe similare”, potrivit unui comunicat de presă.

AUR transmitea că funcționarea aplicației este suspendată pentru 24 de ore, dar după decizia ANSPDP această suspendare va fi una mult mai lungă.

„Este destinul fiecărui proiect IT să devină stabil și sigur doar după încercări repetate și mai ales după o perioadă în care funționează în regim real. Am fost foarte entuziaști la început, acum suntem mult mai atenți și urmărim în timp real parametrii de siguranță ai aplicației noastre. Îi asigurăm pe toți utilizatorii aplicației aur.mobi că am realizat acest proiect inovator cu cele mai bune intenții și cu dorința sinceră de a elimina orice barieră între ei și structurile partidului. Vom dezvolta în continuare instrumente web care să le permită românilor să ne transmită în timp real opiniile și sugestiile lor, pentru a putea armoniza în permanență strategia politică a partidului cu dorințele și viziunile oamenilor pentru care lucrăm”, se arată în finalul comunicatului.Sursa

gazduire web gazduire website