BRICS nu este menit să sfideze G7

Grupul statelor emergente BRICS nu este menit să sfideze alte coaliţii internaţionale, cum ar fi G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume), sau Statele Unite, ci să „organizeze” aşa numitul „Sud Global”, a afirmat marţi preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, transmite Reuters, conform AGERPRES.

„Nu vrem să fim o contrapondere la G7, G20 sau Statele Unite. Vrem doar să ne organizăm”, a declarat oficialul brazilian, care participă la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) de la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Se schimbă jocurile la nivel mondial – Se naște un mare rival pentru G7

La discuţii se va analiza extinderea grupului şi creşterea comerţului în monedă locală. Peste 40 de state şi-au exprimat dorinţa de a deveni membre ale grupului, susţin oficialii din ţara gazdă, Africa de Sud.

De asemenea, Luiz Inacio Lula da Silva a apărat o monedă comercială comună a statelor membre BRICS, spunând că decizia nu este menită „să respingă” dolarul SUA, ci să faciliteze comerţul între statele emergente, în propriile lor monede.

Preşedintele Braziliei şi-a exprimat sprijinul ca şi alte ţări să se alăture BRICS, dar cu anumite condiţii „pentru a nu deveni un fel de Turnul Babel”.

„Vrem ca BRICS să fie o instituţie multilaterală, nu un club exclusive”, a explicat Lula, adăugând că sprijină în special aderarea Argentinei la grup.Sursa

gazduire web gazduire website