Bursele europene au închis miercuri în scădere, din cauza inflaţiei peste aşteptări din SUA

Pieţele bursiere europene au închis miercuri în scădere uşoară, deoarece investitorii au reacţionat la datele privind inflaţia din SUA, care au depăşit aşteptările, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în declin cu 0,3%, sectoarele şi bursele majore fiind în teritoriu negativ.

Acţiunile companiilor de comerţ cu amănuntul au înregistrat cea mai mare scădere, de 0,9%.

Declinul a avut loc la scurt timp după ce datele privind inflaţia din SUA pentru luna august au depăşit aşteptările.

Indicele preţurilor de consum, care măsoară costurile pentru o gamă largă de bunuri şi servicii, a crescut cu 3,7% faţă de un an în urmă, a raportat miercuri Departamentul Muncii din SUA.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones prognozaseră o creştere de 3,6%.

Faţă de luna precedentă, preţurile din SUA au crescut cu 0,6%, conform aşteptărilor.

IPC de bază, care exclude alimentele şi energia şi este monitorizat îndeaproape de Rezerva Federală, a crescut cu 0,3% faţă de luna anterioară şi cu 4,3% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones au semnalat creşteri de 0,2%, respectiv 4,3%.

Acţiunile din sectorul automobilelor au crescut pentru scurt timp în tranzacţiile de dimineaţă, după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va lansa o investigaţie cu privire la subvenţiile acordate producătorilor de vehicule electrice din China.

Sectorul a crescut cu până la 2% după anunţ, înainte de a inversa tendinţa, la o uşoară pierdere.

Proprietarul Zara, Inditex, cel mai mare retailer de fast fashion din lume, a scăzut pe bursă cu 3%, în ciuda raportării unor rezultate semestriale care au depăşit aşteptările şi au arătat o creştere cu 14% a profitului brut.

Reacţiile analiştilor au sugerat că cheltuielile de operare mai mari şi îngrijorările cu privire la performanţa viitoare i-ar fi putut speria pe unii investitori, care au marcat profiturile.

În ceea ce priveşte datele economice, cifrele oficiale arată că economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,5% în iulie. Economiştii dintr-un sondaj Reuters au semnalat o scădere de 0,2%.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,4%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,42%,i iar FTSE 100 cu 0,02%. FTSE MIB al bursei din Milano şi IBEX 35 al bursei din Madrid au coborât cu 0,36%, respectiv cu 0,33%.Sursa

gazduire web gazduire website