case de marcat

Care este istoria primei case de marcat? Afla chiar aici!

Tu stii care este istoria primei case de marcat? Contrar asteptarilor, aceasta a fost inventata destul de tarziu, abia in anul 1879. Numele casei de marcat, in traducere, era Casierul Incoruptibil al lui Ritty – dupa James Ritty, inventatorul echipamentului.

Evident, coruptia a stat atat la bazele numelui, cat si inventiei in sine. James Ritty era satul de casierii care isi insuseau o parte din profitul care era pana atunci depozitat in sertarul tejghelei (a barului, de obicei).

Astfel, ia nastere casa de marcat asa cum aceasta este cunoscuta astazi – anume ca cea mai buna modalitate de a inregistra si verifica tranzactiile realizate intr-o unitate comerciala.

Care era pretul primei case de marcat?

Pretul oficial al primei case de marcat nu este cunoscut – probabil deoarece, in mod ironic, James Ritty fie nu a pastrat dovada tranzactiei sau aceasta nu a avut loc. In schimb, echipamentul a fost brevetat in  1883 si mai apoi vandut lui John Paterson.

Pretul platit de Paterson a fost de 6,500 de dolari, echivalentul a aproximativ doua sute de mii de dolari in ziua de astazi. Evident, acesta este un pret mic pentru o afacere care producea un echipament care avea sa devina obligatoriu in orice unitate comerciala.

Cum functiona prima casa de marcat?

Primele case de marcat functionau intr-un mod pur si simplu rudimentar – nu mai complicat decat un calculator de buzunar. Astfel, casierul introducea suma care trebuia incasata de la client, sertarul casei de marcat se deschidea, banii erau depozitati in acesta si apoi casierul inregistra suma prin apasarea unui buton numit vanzare totala.

La sfarsitul zilei, proprietarul putea verifica tranzactiile inregistrare si compara suma totala cu suma banilor gasiti in casa de marcat.

Atat puteau face primele case de marcat. Functii precum afisarea restului pentru client nu erau inca disponibile (anume inventate).

Care era rolul clopotelului casei de marcat?

Utilizarea unei case de marcat era mereu insotita de activarea unui clopotel la fiecare deschidere a sertarului cu bani. Care era rolul acestuia?

Ei bine, clopotelul atragea atentia asupra casei de marcat si implicit, asupra casierului. Astfel, acesta din urma nu putea, sub nicio forma, sa fure din casa de marcat fara a fi observat de clienti. Onestitatea era garantata in acest fel.

Cum au ajutat primele case de marcat afacerile?

Casa de marcat a fost inventata pentru a tine hotii la distanta. Astfel, timpul proprietarilor de afaceri putea fi folosit pentru alte aspecte – si nu pentru a verifica onestitatea casierilor. Apoi, primele case de marcat au avut un rol esential in dezvoltarea contabilitatii.

Datorita inventiei lui James Ritty, proprietarii au posibilitatea de a vedea daca o afacere este intr-adevar profitabila sau daca ar trebui inchisa, printre altele.

Din fericire, casele de marcat din ziua de astazi sunt incredibil de avansate si pot ajuta proprietarii in foarte multe moduri, inclusiv cu inventarierea produselor. Daca si tu vrei sa ai o casa de marcat moderna, de calitate superioara in afacerea ta, arunca o privire asupra gamei de produse din magazinul online TehnicaFiscala.ro!

Acolo vei gasi cele mai bune branduri de case de marcat si echipamente aferente la preturi avantajoase!

gazduire web gazduire website