Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar, diagnosticul de care suferă și Rona Hartner

[ad_1]

Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar, diagnosticul de care suferă și Rona Hartner.

În cele mai multe dintre cazuri, cancerul pulmonar nu este depistat în stadii incipiente, ci dimpotrivă, în stadii medii și avansate. Aceasta pentru că plămânii sunt organe mari, iar funcția acestora nu este afectată de cancer decât târziu după debutul bolii. Organismul uman este ajutat să funcționeze cu ajutorul a doi plămâni: cel stâng este mai mic, are doi lobi (aceasta pentru că inima ocupă și ea un spațiu în partea stângă a cutiei toracice), iar cel drept este mai mare și are 3 lobi. În momentul respirației, aerul intră în plămâni prin trahee.

Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar

Traheea se ramifică în bronhii care la rândul lor se ramifică în bronhiole. La capătul acestor mici structuri se găsesc alveolele pulmonare, unde are loc schimbul gazos între oxigen și dioxid de carbon. De obicei, cancerul pulmonar apare la nivelul bronhiilor, bronhiolelor și alveolelor.

Există două tipuri mari de cancere pulmonare: cancerele pulmonare fără celule mici și cancerele pulmonare cu celule mici. Acestea au gravități diferite și abordări diferite în ceea ce privește tratamentul.

Cancerul pulmonar: factori de risc

La ora actuală, principalul factor de risc al cancerului pulmonar este fumatul. De altfel, se estimează că 80 la sută din decesele provocate de cancerul pulmonar apar la persoanele care au fumat. Iar formele cele mai grave de cancer cum sunt cele cu celule mici apar foarte rar la nefumători.

Riscul fumătorilor de a face cancer pulmonar este de câteva ori mai mare decât al nefumătorilor. În plus, riscul crește odată cu numărul de țigări fumate. Mai mult, nu există diferențe între țigările clasice, țigări slim, tutun sau trabuc. Riscul e la fel de mare, poate chiar mai mare în cazul celor care fumează țigări mentolate. Și fumatul pasiv crește riscul de cancer pulmonar, estimăndu-se că mii de cazuri sunt cauzate anual de fumatul pasiv, scrie https://www.nhs.uk/

Cancerul pulmonar: simptome

Din nefericire, în stadii incipiente, cancerul pulmonar nu dă simptome. Însă pe măsură ce boala avansează, pacienții se pot confrunta cu o tuse care nu trece după 2, 3 săptămâni, o tuse care se agravează, infecții pulmonare recurente, expectorații cu sânge, durere la tuse sau respirație, oboseală, lipsă de energie, de apetit și scădere inexplicabilă în greutate. Toate aceste simptome ar trebui semnalate unui medic. Pe lângă aceste semne frecvente, cancerul pulmonar poate fi însoțit mai rar de modificări la nivelul degetelor, dificultăți la înghițire, dureri la înghițire, respirație șuierătoare, răgușeală, umflarea feței, durere la nivelul umărului.

Cancerul pulmonar: tratament

Conform protocoalelor moderne, cancerul pulmonar se tratează de către o echipă multidisciplinară de specialiști din care fac parte medicul oncolog, pneumologul, chirurgul, radioterapeutul, specialistul în imagistică și anatomopatologul. Tratamentul este stabilit în funcție de de tipul de cancer, de stadiul bolii, de dimensiunea tumorii, dar și de starea generală de sănătate a pacientului. Din protocoalele de tratament pentru cancerul pulmonar fac parte chirurgia, radioterapia, chimioterapia, imunoterapia, terapia țintită, dar și alte terapii. În funcție de fiecare caz în parte, pacienții pot fi tratați cu o combinație de medicamente, radioterapie și intervenție chirurgicală, scrie https://www.cancer.org. 

Cancerul pulmonar: prevenție și screening recomandat fumătorilor

Principala metodă de prevenție a cancerului pulmonar este evitarea fumatului. Contează enorm și renunțarea la fumat. Fiecare an de nefumat se contorizează, iar la 10 ani de la abadonarea tutunului, riscul de a face cancer de plămâni ajunge la jumătate față de cel al unui fumător. De asemenea, o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale, bogate în fibre, reduce riscul de cancer. La fel și mișcarea regulată, care presupune cel puțin două ore și jumătate de activitate aerobică moderată săptămânal, două antrenamente intense și mult mers pe jos, în fiecare săptămână.

Rona Hartner are cancer în faza 4 cu metastaze. Cântăreața a avut un șoc când a aflat diagnosticul.

Rona Hartner a fost din nou diagnosticată cu cancer. De această dată este în faza 4 cu metastaze, iar artista spune că nu poate să respire bine și o să fie nevoită să își anuleze concertele.

Rona Hartner are cancer în faza 4 cu metastaze

„A apărut un cancer în faza patru, din nou, pe fond de stres sigur și mă lupt cu el. Acum aștept rezultatele de la biopsie și o să fac ce am de făcut. Nu simt nimic fizic, în sensul că este obositor să ai un cancer în corp, deci, da, am o stare de oboseală permanentă. Am un suflu foarte scurt și nu prea reușesc să respir destul de bine ca să pot să cânt la capacitate. Dar o să încerc, dacă văd că nu o să mă descurc, o să anulez spectacolele pe o perioadă și le reiau după ce îmi revin”, a mărturisit Rona Hartner.

Cântăreața a avut un șoc când a aflat diagnosticul

„Practic, de două luni tușeam continuu. Am fost să văd foarte mulți doctori în Franța, care nu mi-au găsit niciun diagnostic. Și atunci m-am dus în România la un pneumolog român, foarte bun. Care m-a auzit o singură dată tușind. Și m-a trimis imediat la radiografie. Mi-a zis că s-a găsit o pneumonie atipică. Și mi-a zis doctora că după părerea ei, este ceva mult mai grav. M-am dus în Franța și am început să fac niște investigații și pe 12 iulie mi-a picat diagnosticul, pentru că cine caută, găsește.

Diagnosticul spunea pur și simplu că am cancer în faza patru, deja este cu metastaze. Recunosc că pe moment am plâns, pentru că nu m-am așteptat la asta. A fost un șoc. Dar mi-am dat seama că Dumnezeu mă iubește și că dacă această boală a ajuns la mine iarăși, este pentru că prima dată nu a fost tratată bine. Pentru că a fost și oricum e altă boală. (…) M-am epuizat anul ăsta mult prea mult”, a spus artista, la Antena Stars.

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In……



[ad_2]

Source link

gazduire web gazduire website