Carnea prăjită la grătar te îmbolnăvește sau este doar o altă conspirație!?

[ad_1]

Cine nu iubește gustul unui steak de vită pe grătar, a micilor perpeliți sub focul unor carbuni gratar aprinși sau a delicioaselor pulpe și aripioare de pui picante ce abia așteaptă să fie mutate de pe grătar, direct în farfuria pofticioșilor de la masa ta? Dar oare, cât de sănătos este gătitul pe grill-ul cu cărbuni? Carnea prăjită la grătar te îmbolnăvește sau este doar o altă conspirație!?

Destul de mulți nutriționiști sunt de părere că preparatele la grătar sub foc aprins au un potențial nociv pentru sănatatea noastră pe termen lung. Tocmai de aceea, ne-am propus să tratăm acest subiect, să înțelegem cu adevărat fenomenul, dar și să demontăm mituri cu privire la cât de periculos este un grătar.

Carnea prăjită la grătar te îmbolnăvește sau este doar o altă conspirație!? Este carnea prăjită pe grătar nocivă pentru sănătatea mea?

Așadar, este grătarul o modalitate sănatoasă de gătit? În general, orice exces dăunează sănătății, indiferent de stilul de gătit. Ceea ce putem spune cu siguranța este că un aliment preparat pe un grătar cărbuni este cu mult mai sănătos decât gătitul în ulei încins la tigaie, spre exemplu. Indiferent de metoda de gătit, trebuie să avem grijă la grăsimea care se scurge din alimente și canitatatea care ajunge în farfuriile noastre. Din acest punct de vedere, grătarul poate produce o masă mai scăzută de grăsimi și astfel, poate deveni mai sănătos.

Totuși este foarte important când gătiți pe grătar să evitați “carbonizarea” cărnii. Aces lucru se poate face foarte simplu, pregătind carnea înainte de a o pune pe grill, eliminând excesul de grăsime vizibilă și urmărind cu atenție să nu se ardă carnea. Întradevăr, consumul abuziv de carne poate aduce riscuri asupra sănătății pe termen lung.

Așadar, siguranța alimentară și grija pentru ceea ce gătim și mai ales, cum gătim, trebuie să devină o obișnuință. Când gătiți pe grătar, apreciați dacă bucata de carne este făcută corespunzator folosind un termometru alimentar. De exemplu, carnea de pui trebuie gătită la 73,9°C. Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți, este modul de manipulare a cărnii crude. Luați întotdeauna carnea gătită de pe grătar și puneti-o pe o farfurie curată, nouă, și nu pe cea în care ați condimentat sau marinat carnea crudă. În acest mod, veți reduce la maximum riscul de îmbolnăvire cu salmonella, în special atunci când gătiți carne de pui.

Legume și pește la grătar? Sănătate curată

Din fericire, grătarul nu este doar pentru mici, burgeri și ceafă de porc. Multe legume, cum ar fi dovleceii de vară sau vinetele sunt fantastice pe grătar, la fel ca și fructele precum ananasul. Totuși, așa cum menționam mai devreme, încercați să eliminați părțile carbonizate de pe legumele gătite și astfel, veți avea parte de un deliciu gustos și aproape la fel de sănătos precum gătitul în aburi.

O idee bună dacă vreți să mâncați preparate sănătoase pe un grill de tip gratar weber, ar fi să încercați, de asemenea, să gătiți brânză tofu, pește cu piele groasă (somon, ton, dorada) creveți pe frigărui sau alte tipuri de fructe de mare. În plus, nu uitați să păstrați la rece și să acoperiți salatele de crudități pregătite pentru a fi servite lângă carne! Acest lucru este recomandat tot din motive de siguranță alimentară, dar și pentru conservarea unei arome mai bune și a texturii crocante a legumelor proaspete.

În concluzie, pentru un gătit sănătos la grătar, eliminați excesul de grăsime a cărnii și aveți grijă să nu carbonizați preparatele. Totuși, dacă nu sunteți adeptul gătitului pe cărbuni, se pot găsi alternative precum grătare de grădină pe gaz sau grătare electrice premium, ideale pentru un grătar rapid cât ai zice pește.. pui, vită, legume sau orice altceva îți poftește inima!

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În……[ad_2]

Source link

gazduire web gazduire website