Cine este/a fost Evgheni Prigojin, bucătarul lui Putin, care și-a înfruntat șeful cu arma în mână

Mâna lungă a Kremlinului se pare că l-a ajuns pe rebelul Prigojin al cărui avion s-ar fi prăbușit deasupra Rusiei. Potrivit primeleor informații liderul Wagner nu ar fi supraviețuit.

Evgheni Viktorovici Prigojin a fost un om de afaceri rus, personalitate publică, militară și politică, un fost apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. A fost distins cu titlurile de Erou al Rusiei, Erou al așa-zisei Republici Populare Donețk și Erou al așa-zisei Republici Populare Luhansk.

A controlat grupul Wagner, o structură de mercenari susținută de guvernul rus, care este implicată în conflicte militare în Africa, Siria, Ucraina și alte regiuni ale lumii, precum și companiile (Agenția de Cercetări pe Internet și altele) acuzate că s-au amestecat în alegerile din SUA din 2016 și 2018. Activitățile lui Prigojin sunt strâns legate de Ministerul Rus al Apărării⁠ și de departamentul său de informații, GRU. Unele companii deținute de Prigojin s-a ocupat cu serviciile de catering pentru mai înalți oficiali ai guvernului rus, iar restaurantele și întreprinderile sale de deservire au găzduit mese la care a participat Putin cu demnitari străini și de aceea Prigojin a fost porecit „bucătarul lui Putin” în mass-media.

Publicația „Delovoi Peterburg” în evaluarea miliardariilor din 2019 îl plasa pe Prigojin pe locul 72, estimându-i averea la 14,6 miliarde de ruble. În 2016 a fost inclus în lista celor mai influente 30 de persoane din Sankt Petersburg conform publicației „Gorod 812”.

Prigojin a fost unul dintre cei mai importanți actori ai războiului din Ucraina însă a căzut în dizgrație și s-a retras în Belarus și apoi în africa după rebeliunea Wagner împotriva Moscovei.

 Sursa

gazduire web gazduire website