Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Bruxelles, că există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul şi că o decizie va fi luată până la finalul anului. El a precizat că România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi cu un deficit micşorat mai puţin de 0,5%.
„Este evident că în urma efortului României de a susţine Republica Moldova şi ucraina şi ca şi ţară cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, aflată într-un conflict armat cu Rusia, că avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu. Comisia a înţeles tot acest context. Sunt ferm convins că România este într-un acord de deficit excesiv după ce o guvernare şi un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% şi suntem singurul stat european care suntem sub acord cu Comisia Europeană. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul în România”, a spus premierul Ciolacu, potrivit news.ro.
El a precizat că, ulterior, „Comisia, şi în urma reformelor pe care le implementăm în ţară, va propune Consiliului această nouă renegociere”.
„Acesta este calendarul. Am găsit o flexibilitate şi o înţelegere a contextului întreg. Nu vorbim doar de cifre. De aici, se mută lucrurile în zona tehnică, pentru a găsi soluţiile cele mai bune”, a mai spus şeful Executivului, el precizând că, în mod categoric, o decizie va fi luată până la finalul anului.
Consultări prealabile cu președintele
„România este reprezentată la Consiliu de către preşedintele României, de aceea am avut şi o discuţie telefonică cu preşedintele României, lucru care mi se pare normal”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. Premierul a fost întrebat ce procent ar putea accepta Comisia privind deficitul, el arătând că „este o regulă de bază, anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%, iar România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi nu poate veni cu deficit micşorat mai puţin de 0,5%”.
„Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii, politic, ca bugetul de apărare să rămână anul acesta 2,5%”, a mai declarat el. Marcel Ciolacu a mai spus că, din estimările făcute de România, ajutorul pentru Ucraina şi Republica Moldova depăşeşte 3,5%, iar după estimările Comisiei, se încadrează la 1,5%, neintroducând asumarea României pentru creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%.
Potrivit premierului, „nu vorbim de reduceri de noi taxe, de austeritate, vorbim de reduceri de chetuieli din aparatul bugetar, vorbim de reducerea evaziunii fiscale și vorbim de scoaterea unor excepții din Codul fiscal”.
„În zona bugetară nu vorbim de scăderi de salarii. Nu poți să fii un bugetar de lux și să primești și norme de hrană și vouchere de vacanță”, a mai precizat premierul.
Lăsați un comentariu