Circa 3% din apelurile primite la numărul unic de urgenţă 112 sunt false

Circa 3% din apelurile primite prin numărul unic de urgenţă 112 la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea în trimestrul al III-lea al acestui an sunt abuzive, a anunţat luni IPJ, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor furnizate de IPJ la solicitarea AGERPRES, din cele 4.679 de apeluri primite de numărul unic de urgenţe, 253 au reprezentat non-urgenţe. Poliţiştii au intervenit în 1.855 de situaţii, din care 67 au fost false sau abuzive.

„Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112 reprezintă 3,23% din numărul total de apeluri recepţionate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave în societate şi tulburări ale siguranţei publice, atât prin natura şi amploarea forţelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare şi contracarare, cât şi prin stările de temere generate în rândul cetăţenilor”, se specifică în comunicatul IPJ.

Legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.Sursa

gazduire web gazduire website