Europa va deschide un coridor aerian umanitar către Fâşia Gaza, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că palestinienii din Gaza „nu pot plăti preţul barbariei Hamas„, relatează AFP.
„Palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar”, aşa că „deschidem un coridor umanitar prin Egipt. Primele două zboruri vor pleca săptămâna aceasta şi vor aduce materiale umanitare în Gaza”, a precizat preşedinta Comisiei Europene la Tirana, în Albania.
Cu câteva ore mai devreme, OMS a avertizat că, fără ajutor, o „adevărată catastrofă” va avea loc în 24 de ore în Gaza, aflată sub asediu de la atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului.
Din 7 octombrie, un milion de palestinieni disperaţi şi-au căutat refugiu în sudul Fâşiei Gaza, prinşi în acest mic teritoriu sub controlul Hamas, izolaţi de lume de zece zile.
„Şi chiar acum, palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar. Ei nu pot plăti preţul pentru barbaria Hamas”, a adăugat ea.
Peste 1.400 de oameni au murit în Israel de la începutul războiului, majoritatea civili ucişi în ziua atacului. Hamas a luat, de asemenea, 199 de ostatici, potrivit Israelului. În ripostele Israelului au fost ucise cel puţin 2.750 de persoane în Gaza, majoritatea civili palestinieni, între care sute de copii, potrivit autorităţilor locale.
ONU: În Gaza se termină apa, alimentele şi combustibilii
Produsele esenţiale – apa, alimentele şi combustibilii – sunt pe terminate în Fâşia Gaza, în timp ce mii de palestinieni se refugiază spre sudul acestui teritoriu pentru a evita ofensiva israeliană aşteptată, au declarat luni angajaţi ai ONU, potrivit dpa.
Conform OCHA, fiecare locuitor din Gaza are acum în medie doar câte trei litri de apă pe zi pentru băut, gătit şi spălat. Israelul a restabilit parţial alimentarea cu apă în oraşul Khan Younis din sud.
ONU a trimis circa 115 de ajutoare alimentare din Dubai către localitatea egipteană Al-Arish, în apropiere de extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, dar punctul de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt de la Rafah era în continuare închis, arată raportul citat.
Hamas susţine că alimentarea cu apă nu a fost reluată, iar populaţia este nevoită să bea apă necorespunzătoare; astfel, „vieţile cetăţenilor sunt ameninţate de o criză sanitară gravă”, a declarat luni ministrul de interne din Gaza, Eyad Al-Bozom.
Ministrul israelian al energiei, Israel Katz, anunţase duminică reluarea alimentării cu apă în sudul Fâşiei Gaza, pentru a-i determina pe palestinieni să plece din nord. Decizia respectivă a fost aprobată de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi de preşedintele american Joe Biden, a precizat el.
Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) al ONU a arătat duminică seara la Geneva că enclava palestiniană mai are combustibili pentru funcţionarea generatoarelor electrice de urgenţă doar pe 24 de ore. Oprirea generatoarelor ar însemna un „risc imediat” pentru mii de pacienţi, arată ultimul raport al OCHA privind situaţia din Gaza.
După atacul prin surprindere al grupării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, în 7 octombrie, Israelul a blocat Fâşia Gaza, controlată de organizaţia respectivă, şi a întrerupt furnizarea de apă, alimente şi electricitate.
Lăsați un comentariu