Cum sa pastram bateria auto in conditii optime si ce trebuie sa facem cand se defecteaza?

Bateria auto poate fi considerata, fara doar si poate, inima masinii tale, deoarece joaca un rol esential, si-anume de a emite curent catre toate componentele electrice ale masinii. In lipsa unei baterii functionale, masina se afla in incapacitatea de a porni si de a functiona la capacitate maxima.

Orice sofer responsabil trebuie sa stie care sunt caracteristicile principale ale bateriei, precum si care sunt modalitatile optime de intretinere. Pentru ca bateria auto sa functioneze pentru o perioada cat mai lunga de timp, este important sa o pastrati in cele mai bune conditii.

In acest context, trebuie sa cunoasteti modalitatile in care acumulatorul functioneaza perfect. Acesta reprezinta o sursa de energie electrica care furnizeaza o cantitate suficienta de curent necesara pentru pornirea motorului si alimentarea intregului sistem electric. Bateria contine o  serie de celule electrochimice care transforma energia chimica in energie electrica.

Cum se face verificarea bateriei auto

Pentru o intretinere eficienta, este important sa verificati atent starea bateriei lunar. Doar in acest fel, aveti certitudinea ca puteti descoperi la timp orice disfunctionalitate si puteti preveni aparitia unor probleme complexe.

Iata care sunt elementele ce trebuie supuse unei verificari munutioase:

  1. nivelului electrolitului

Daca aveti un acumulator auto cu plumb-acid, este nevoie sa verificati nivelul electrolitului in mod regulat, pentru a-l mentine mereu deasupra placilor din baterie. Daca nivelul este prea scazut, trebuie sa adaugati apa distilata pana cand ajunge la cantitatea necesara.

  • incarcarea bateriei

Incarcati in permanenta bateria daca observati ca are un nivel de incarcare scazut. Daca nu adoptati acest obicei in mod constant si obisnuiti sa o lasati sa se descarce, aveti toate sansele ca nivelul de energie sa scada complet si sa va aflati in imposibilitatea de a porni masina.

  • curatarea bateriei

Procesul de intretinere si curatarea bateriei au un rol important astfel ca indeparteaza aparitia coroziunii si mentin conexiunile electrice in parametrii normali. Indeparteaza murdaria si semnele de uzura de pe bornele si cablurile bateriei folosind o perie de sarma si o solutie de apa cu bicarbonat de sodiu. Asigura-te ca, la finalul procesului de curatare, speli suprafata bateriei foarte bine pentru a indeparta orice urma de solutie.

Cand trebuie inlocuita bateria auto?

Sunt cateva semne clare care ne indica ca bateria auto nu mai poate fi reconditionata si trebuie inlocuita cu una noua, in stare perfecta de functionare. Motivele care stau la baza defectiunilor grave si care scad semnificativ durata de viata a bateriei sunt in principal deplasarile scurte si opririle dese.

Iata care sunt semnele care arata ca bateria trebuie schimbata :

  • pornirea greoaie a masinii
  • indicarea in tabloul de control ca lumina de avertizare a bateriei este aprinsa
  • timpul de functionare a bateriei a depasit mai mult de trei ani.
  • craparea bateriei.

Daca observati aparitia unui sau a mai multor semne de acest fel, trebuie sa luati in considerare achizitionarea unei baterii auto noi. Nu uita ca pentru a face o alegere inteligenta este indicat sa-ti indrepti toata atentia catre un acumulator auto de calitate, care se potriveste perfect pentru modelul de masina pe care il detii.

Este foarte important sa tii cont de toate aceste aspecte atunci cand te afli pe punctul de a face o astfel de investitie. Dimensiunea bateriei este esentiala, deoarece trebuie sa se potriveasca in compartimentul special dedicat. Acorda atentie si capacitatii acesteia, deoarece sistemul de incarcare este in asa fel reglat pentru a incarca o baterie cu o anumita capacitate.

Daca vrei ca masina sa functioneze perfect pentru o perioada lunga de timp, acorda atentie procesului de intretinere, deoarece o mentenanta corecta te ajuta sa-ti ingrijesti in mod corespunzator bateria auto.

Ce trebuie să faci dacă ai ramas fara baterie?

Cu siguranta de multe ori ati auzit expresia de ,,a ramane fara baterie,, insa poate nu stiti exact la ce se refera. Atunci cand ramai fara baterie, inseamna ca aceasta nu mai poate furniza suficienta energie pentru a porni motorul iar masina nu se poate deplasa. De regula, acest lucru se intampla deseori in timpul sezonului rece si daca o masina sta mult timp in parcare fara a fi pornita.

Pentru a evita deteriorarea acesteia, este bine de stiut cum poti sa-ti pastrezi masina in conditii optime de functionare.

Iata cum poti sa pornesti masina daca ai ramas fara baterie:

  • iti alimentezi bateria de la alta masina
  • impingi vehiculul daca ai o masina cu transmisie manuala.

Cea mai simpla metoda consta in folosirea unor cabluri de pornire daca gasesti o persoana care iti „da curent” de la masina sa. Toti soferii responsabili ar trebui sa aiba in dotare aceste cabluri deosebit de utile, pentru ca nu stii niciodata cand ai nevoie de ele. Iata care sunt pasii de urmat pentru ca aceasta metoda sa functioneze perfect:

  1. Apropie si pozitioneaza atent cele două masini

Masina celui care iti face transferul de curent trebuie sa fie cat mai aproape de a ta, deoarece este important ca cele doua baterii sa fie cat mai apropiate. In acest context, este important sa tineti cont ca unele masini pot avea bateria in portbagaj sau sub zona scaunelor. Verificati atent si cablurile de curent, pentru ca acestea trebuie sa se afle in stare cat mai buna, sa nu existe probleme la izolatie.

  1. Conecteaza cu atentie maxima cablul rosu

Este important sa conectati un capat al cablului rosu la polul pozitiv al masinii care are o baterie functionala, iar celalalt capat la polul pozitiv al masinii care are o baterie disfunctionala. Nu trebuie sa atingi cu capatul acestui cablu alt element metalic al masinii care are bateria functionala, deoarece pot aparea consecinte grave cum ar fi un scurtcircuit. Terminalul pozitiv are de regula o protectie rosie.

  1. Conecteaza corect cablul negru

Conecteaza un capat al cablului negru la polul negativ al bateriei functionale iar celalalt capat la o parte metalica a motorului masinii ramase fara baterie, cat mai aproape de blocul motor.

  1. Porneste motorul masinii fara baterie

Porneste motorul masinii functionale, dar asteapta 15 minute inainte de a porni motorul masinii cu bateria descarcata. Daca bateria nu este foarte descarcata nu trebuie sa astepti atat, dar daca bateria este complet descarcata este nevoie de o pauza de un sfert de ora. Daca motorul masinii are probleme cu pornirea, deconecteaza cablurile in ordine inversa: prima data pe cel negru, de la masina fara probleme si apoi pe cel rosu de la masina care nu poate porni.

  1. Mergi cu masina cateva minute

Mergi cu masina care are bateria descarcata aproximativ 15 minute, cu turatii crescute, adica peste 3000 rpm. Daca nu poti sa faci acest lucru, lasa motorul pornit pe loc pentru 15 minute, dar in aceasta situatie poti observa ca motorul face zgomot si se simt in aer gazele de ardere.

Cat trebuie sa incarce alternatorul?

Alternatorul este un generator de curent care alimenteaza consumatorii electrici si mentine acumulatorul auto incarcat atata timp cat motorul functioneaza. Cand motorul este oprit, alternatorul iasa din starea de functionare, iar consumatorii electrici se alimenteaza in mod exclusiv din baterie.

Tensiunea normala de incarcare a unui alternator trebuie sa se îincadreze undeva intre 13,8V si 14,4V. Daca masina pe care o conduci are mai multi consumatori, cum ar fi: faruri, ventilatie, stergatoare, muzica, atunci tensiunea la borne va fi mai mica si nu va scadea sub 13,8V. In caz contrar, tensiunea creste, dar nu va depasi 14,4V. O masuratoare corecta se face cu motorul turat, dar si neturat, dar si cu consumatorii opriti si porniti pentru a vedea exact cum functioneaza in conditii diferite de lucru.

Interpretarea rezultatelor obtinute se face astfel: cand valorile depasesc 14,4V inseamna ca bateria se supraincarca si exista riscul ca electrolitul sa fiarba si bateria sa explodeze. Daca valorile se incadreaza sub 13,8V, bateria va fi subincarcata si se va deteriora rapid. In ambele situatii, durata de viata a bateriei va fi compromisa.

Cum sa identifici corect polaritatea bornelor atunci cand inlocuiesti o baterie?

Este foarte important sa poti identifica pozitia corecta a polilor la o baterie auto. Iata care sunt modalitatile cele mai eficiente pentru a face acest lucru:

  1. folosind un voltmetru digital

Toate bateriile au 2 poli, unul negativ (minus) si altul pozitiv (plus). Pentru o buna functionare, bateria trebuie conectata corect la montare iar in acest fel puteti evita aparitia defectelor majore. Daca este nevoie sa inlocuiesti acumulatorul este foarte important sa conectezi corect plus la plus si minus la minus.

  • verificand inscrisurile de pe carcasa bateriei

De obicei, la capetele oricarei baterii apar semnele + și – dar atunci cand o baterie este murdara s-ar putea sa te afli in imposibilitatea de a vedea aceste semne, din cauza prafului.

  • dimensiunile bornelor

Toate bateriile auto au bornele de diametre diferite, astfel ca plusul este mai gros iar minusul este mai subtire. Totusi, acest lucru s-ar putea sa nu fie prea evident pentru incepatori.

  • identifica minusul

Daca faci o verificare atenta vei observa ca la toate masinile moderne, minusul este conectat printr-un cablu la caroseria masinii. Asadar, este nevoie sa urmaresti traseul cablului conectat pe una dintre borne pentru a vedea daca face contact cu o parte metalica a caroseriei masinii. In acest fel, identifici mai usor minusul, iar in mod evident, capatul opus va fi plusul.

Inversarea polaritatii intr-un circuit electric, poate avea urmari foarte grave. La fel se intampla si daca incarci un acumulator auto in mod necorespunzator sau daca nu stii cum poti sa-ti alimentezi masina cand ramai in mijlocul drumului. Aceste sfaturi sunt deosebit de pretioase de aceea merita sa le acorzi toata atentia penttu a-ti pastra bateria in stare buna de functionare cat mai mult timp.

gazduire web gazduire website vape reincarcabil vape tigari electronice magazin tigari electronice vape reincarcabil vape tigari electronice magazin tigari electronice