Cum se manifesta distonia neurovegetativa: 11 semne

Distonia neurovegetativă este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, responsabil de funcții vitale precum digestia, respirația, controlul temperaturii, circulația sângelui, ritmul cardiac. Poate provoca o gamă foarte variată de simptome, aparent fără legătură între ele. Din acest motiv, e greu de diagnosticat și adesea confundată cu alte afecțiuni. E bine să știi de existența ei, mai ales dacă te confrunți cu probleme de sănătate cărora nu le-ai găsit până acum rezolvare.

Ce simptome are, cum se manifestă distonia neurovegetativă

–        Tulburări cardiovasculare: fluctuații ale tensiunii, palpitații, senzație de bătăi neregulate ale inimii, dureri sau înțepături în dreptul inimii;

–        Neplăceri digestive: diaree sau constipație, greață, vărsături, disconfort abdominal, arsuri la stomac;

–        Tulburări respiratorii: senzație de sufocare, de lipsă de aer, respirație dificilă;

–        Tulburări de somn: insomnie, somn agitat sau neodihnitor;

–        Transpirație excesivă, chiar și în absența efortului fizic sau a temperaturilor ridicate;

–        Simptome nervoase: senzație de leșin, de slăbiciune, amețeli, tremur, furnicături la nivelul buzelor, degetelor, brațelor, dureri de cap, contracturi musculare;

–        Fluctuații ale stării de spirit: anxietate, teamă, iritabilitate sau atacuri de panică;

–        Simptome oculare: vedere încețoșată sau senzație de ochi obosiți;

–        Alte simptome: senzație de cap greu, senzație de frig sau de căldură excesivă.

Aparent, aceste simptome nu au nicio legătură între ele. Fiecare persoană experimentează simptome din categorii diferite, mai multe sau mai puține, mai slabe sau mai intense. Astfel, distonia neurovegetativă e ușor de confundat cu alte afecțiuni, precum cele cardiovasculare, sindromul de colon iritabil, tulburările tiroidiene sau problemele psiho-emoționale.

Simptomele distoniei neurovegetative pot apărea în diferite momente și circumstanțe, pot varia în intensitate, pot fi episodice sau pot persista pe perioade mai lungi de timp. Fiecare organism este unic, la fel și manifestarea distoniei neurovegetative.

Dacă te confrunți și tu cu diverse simptome pe care nu le-ai mai avut până acum, aparent mărunte, dar neplăcute, dacă simți că organismul tău nu mai funcționează la fel de bine ca în trecut, poți lua în calcul distonia neurovegetativă, boala care se manifestă atât de ciudat.

Cum se pune diagnosticul

Din păcate, nu există un test specific sau vreo analiză de sânge care să diagnosticheze această problemă de sănătate. De aceea, este important să mergi la un medic specialist în tulburări neurologice, medic generalist sau chiar la medicul de familie, care să-ți facă o evaluare completă a tuturor simptomelor de care suferi. Diagnosticul se stabilește pe baza tuturor simptomelor, a istoricului medical și prin excluderea altor afecțiuni care pot provoca manifestări similare. Uneori, teste suplimentare de sânge sau cardiologice, tiroidiene… pot fi realizate pentru a exclude alte afecțiuni.

Din ce cauză apare?

Nici cauza exactă a distoniei neurovegetative nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este rezultatul unei disfuncții în comunicarea dintre diferite părți ale sistemului nervos vegetativ: cel simpatic și cel parasimpatic. Prima componentă are rol de stimulare a organelor interne, a doua de relaxare, de refacere și odihnă a lor. Când sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic nu mai sunt în echilibru, apare distonia neurovegetativă.

Stresul poate fi un important factor declanșator. La fel și oboseala excesivă, anxietatea persistentă, emotivitatea crescută în perioade suprasolicitante, traumele emoționale. Factorii genetici pot influența și ei predispoziția unei persoane la a dezvolta distonie neurovegetativă.

Afectați sunt în general tinerii, preponderent femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, dar nu numai. Sunt în categorii de risc persoanele care au o sensibilitate crescută la stres și care sunt deja diagnosticați cu tulburări psihice (depresie, anxietate).

Distonia neurovegetativă, odată declanșată, poate fi agravată de:

–        Stres și anxietate. Anumite evenimente sau situații stresante, interacțiunile sociale, agitația… pot amplifica simptomele la anumite persoane.

–        Suprasolicitare fizică sau mentală. Efortul fizic intens, prelungit, declanșează în special simptome cardiovasculare, precum palpitații și tensiune arterială fluctuantă.

–        Consumul exagerat de cafea sau de alcool agravează, de asemenea, simptomele distoniei neurovegetative.

–        Schimbările hormonale asociate menopauzei, sarcinii sau ciclului menstrual influențează și ele aceste simptome.

–        Variațiile de temperatură, expunerea la soare sau la frig intens pot accentua manifestările distoniei neurovegetative.

Cum tratezi distonia neurovegetativă

O greșeală frecventă este să încerci să tratezi fiecare simptom în parte. Nu vei rezolva nimic. Trebuie să țintești cauza, adică să restabilești dezechilibrul sistemului nervos vegetativ. Poți face acest lucru prin odihnă, relaxare, medicație și tehnici de gestionare a stresului. Ușor de zis, greu de făcut. Dar nu imposibil. Există tratamente naturale, pe bază de plante, cu ajutorul cărora se restabilește echilibrul interior și se tratează distonia neurovegetativă.

Remediile naturiste pentru distonie neurovegetativă – eficiente și fără efecte adverse

Fares are o gamă de produse dedicate special stresului, anxietății, tulburărilor neurovegetative – Distonoplant. Conține ceaiuri, capsule naturale, amestec de uleiuri cu roll-on, toate pe bază de plante medicinale și uleiuri esențiale cu efect sedativ, adaptogen, antidepresiv, antispastic, anxiolitic. Mai exact, aceste remedii naturale pentru distonie neurovegetativă ajută la inducerea unei stări de calm, previn atacurile de panică și îți redau buna dispoziție. Pentru că, nu-i așa?! Vindecarea trupului pornește de la minte, de la suflet.

Tratamentul naturist pentru distonie neurovegetativă se poate administra pe termen lung, fără a da efecte adverse, fără să inducă somnolență pe timpul zilei.

Dacă ai motive să bănuiești că suferi de distonie neurovegetativă sau ești îngrijorat în privința simptomelor pe care le experimentezi, mergi la medic, pentru o evaluare completă! Îți va prescrie un plan de tratament personalizat.

(P)

Sursa

gazduire web gazduire website