descoperire incredibilă a cercetătorilor în apropierea insulelor Belize

Biologii au fost surprinși să descopere un rechin misterios de apă rece într-o zonă situată la mii de kilometri distanță de habitatul său natural, conform unui recent studiu marin. Un exemplar de rechin din Groenlanda, cunoscut pentru longevitatea sa excepțională și considerat cea mai longevivă vertebrată de pe Pământ, a fost găsit în apele tropicale ale Mării Caraibelor. Această descoperire a avut loc în timpul procesului de etichetare temporară a rechinilor-tigru în apropierea insulelor Belize și a fost detaliată într-un articol recent publicat în revista de știință Marine Biology.

După ce au stabilit un perimetru în atolul protejat Glover’s Reef din Belize – în timp ce monitorizau și cercetau rechinii-tigru, biologii s-au întors și au descoperit că linia lor de demarcație s-a mutat la câțiva kilometri distanță de reciful de corali în ape adânci de până la 2.000 de metri. Când și-au recuperat captura științifică, au fost uimiți să descopere acest rechin foarte bătrân originar din Groenlanda.

„Părea ceva ce exista în vremuri preistorice”

Inițial, oamenii de știință au bănuit că ar putea fi un rechin cu șase arcuri branhiale, un prădător dominant de adâncime, dar după ce au fotografiat animalul rar văzut, au confirmat identitatea lui ca fiind cun rechin din Groenlanda.

„Am văzut brusc o creatură foarte lentă, care se mișcă sub suprafața apei”, Devanshi Kasana, biolog. „Părea ceva ce exista în vremuri preistorice”.

Rechinii din Groenlanda sunt cele mai longevive vertebrate de pe Pământ, cu o durată de viață uimitoare între 250 și 500 de ani, potrivit Serviciului Național Oceanic. Aceștia trăiesc la mii de metri sub apă în întuneric absolut, sunt rar văzuți sau fotografiați și se cunosc puține detalii despre viața lor incredibil de lungă. În adâncurile apei, ei cresc, se mișcă și îmbătrânesc încet. Stilul lor de viață lent, care economisește energie, este o adaptare esențială la marea adâncă, lipsită de nutrienți.

Găsirea unui rechin din Groenlanda lângă un recif de corali din Belize a fost neașteptată, dar plauzibilă. Acești rechini obscuri prosperă în mările adânci ale Arcticii și ar putea locui în alte regiuni oceanice adânci, inclusiv în Caraibe. Panta recifului din apropiere ajunge la adâncimi de până la 9.500 metri, oferind un mediu rece și întunecat potrivit pentru rechinii din Groenlanda.

Descoperirea ridică întrebarea dacă acest rechin din Groenlanda a migrat în Caraibe din apele arctice sau dacă și-a petrecut o mare parte din viață în adâncurile apelor tropicale ale regiunii.

Există o mare probabilitate ca mai multe dintre aceste creaturi enigmatice să cutreiere adâncurile întunecate ale Caraibelor, ascunse de privirea umană scrie ilike-it.ro.Sursa

gazduire web gazduire website