Eșecul misiunii Luna-25, un regret pentru Dumitru Prunariu

„Regret eșecul misiunii Luna-25. Ar fi adus elemente noi și importante în eforturile multinaționale accelerate acum de explorare și exploatare în scopuri pașnice a Lunii”, a declarat singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu.

Cât despre misiunea Indiei, așteptată să încerce o aselenizare ușoară miercuri, 23 august, Prunariu a spus: „Le țin pumnii”. Dacă va reuși, India ar deveni a patra țară care atinge suprafața Lunii, scrie incredibilia.ro.

Prima misiune a Rusiei pe Lună din ultimii 47 de ani a eșuat după ce nava spațială Luna-25 a intrat necontrolat pe orbită și s-a izbit de suprafața satelitului natural al Pământului.

Un eșec considerabil pentru programul spațial al Rusiei

Incidentul marchează un eșec considerabil pentru programul spațial al Rusiei și încercarea de a-l reînvia după prestigiul din zilele Uniunii Sovietice.

Agenția spațială de stat Roscosmos a transmis că a pierdut contactul cu nava Luna-25 la ora 14:57 (ora României), sâmbătă, 19 august, după ce o problemă a apărut înainte de manevrele pregătite pentru aselenizare. O aselenizare ușoară era programată pentru luni, 21 august.

„Aparatul s-a deplasat pe orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe în urma unei coliziuni cu suprafața Lunii”, a anunțat Roscosmos într-un comunicat. Agenția spațială a Rusiei a mai transmis că o comisie interdepartamentală a fost formată pentru a investiga motivele pentru care nava Luna-25 a fost pierdută.

50 de ani de la ultima misiune a Rusiei pe Lună

Pavel Luzin, expert în programul spațial rusesc, a declarat înainte de misiune că Rusia avea nevoie ca Luna-25 „să demonstreze că este capabilă de ceva chiar și fără Occident”, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință ruși s-au plâns în repetate rânduri că programul spațial a fost slăbit din cauza corupției, coordonatorilor slabi care au așteptări nerealiste și a declinului sistemului educațional științific al Rusiei după era sovietică.

Vitaly Egorov, un analist spațial rus, a spus pentru Asocciated Press că, în ciuda prăbușirii, misiunea a avut și câteva succese. „Luna-25 a avut un progres important. A zburat spre Lună, a efectuat o corecție orbitală și a testat electronicele și instrumentele științifice de la bord. A reușit chiar să colecteze date științifice în timpul zborului și de pe orbita lunară. A trimis, de asemenea, fotografii cu Luna. Cosmonautica Rusiei nu era la acest nivel înainte”, a declarat analistul.Sursa

gazduire web gazduire website