Fostul premier Thaksin Shinawatra se întoarce în Thailanda după 15 ani de exil pentru a-și ispăși o pedeapsă de opt ani de închisoare

Fostul lider thailandez Thaksin Shinawatra, în vârstă de 74 de ani, aflat la putere în perioada 2001-2006, îndepărtat printr-o lovitură de stat, a revenit marţi în Thailanda, după ce s-a sustras justiţiei timp de 15 ani în exil, cu câteva ore înainte de desemnarea prin vot a unui premier, relatează AFP.

El urmează să ispăşească opt ani de închoare în urma a trei condamnări pronunţate în absenţa sa, a anunţat marţi Curtea Supremă, conform news.ro

Miliardarul urma să fie condus în detenţie la Bangkok, preciza într-un comunicat cea mai înaltă juridicţie thalandeză.

Avionul său a aterizat marţi, către ora locală 9.00 (5.00, ora României) pe Aeroportul Don Mueang, la Bangkok, potrivit unor imagini ale televiziunii publice.

El s-a înclinat în faţa unui portret al regelui Maha Vajiralongkorn, iar apoi a salutat sute de susţinători îmbrăcaţi în roşu care-l aşteptau cu steaguri şi cântece, după care a fost escortat de către poliţişti în cadrul procedurilor juridice care-l vizează.

Această întoarecre a deschis o zi crucială în Thailanda, unde deputaţii şi senatorii desemnează marţi seara prin vot un nou premier, la trei luni după alegerile legislative de la 14 mai, în care generalii aflaţi la putere au suferit o înfrângere usturătoare, după zece ani.

Singurul candidat la post, din cadrul unui partid de opoziţie asociat familiei Shinawatra, Srettha Thavisin, candidează la conducerea unei coaliţii controversate, din care fac parte formaţiuni în favoarea democraţiei şi formaţiuni în favoarea armatei, care urmează să unească un regat sfâşiat, ale cărui disensiuni profunde sunt încarnate de către Thaksin Shinawatra.

PREGĂTIT SĂ ÎNFRUNTE JUSTIŢIA

Fostul proprietar al Clubului de Fotbal Manchester City polarizează viaţa politică de peste 20 de ani, între ”roşii”, susţinătorii săi, şi ”galbeni”, conservatori, loiali monarhiei.

”Ziua pe care o aşteptai a sosit în sfârşit”, a scris marţi sora sa, Yingluck Shinawatra, alt fost premier, pe pagina de Facebook, pe care postează o imagine cu Thaksin, purtând un costum închis la culoare şi o cravată roşie, la bordul unui avion privat.

”Eu sunt o adevărată cămaşă roşie. De fiecare dată când ei îmi cer susţinerea, voi fi mereu acolo pentru ei (…). Nu doar îl apreciez pe Thaksin. Te iubesc”, declară o funţionară pensionară, Karuna Wantang, în vârstă de 70 de ani, care a venit de la Nong Khai (nord-est).

Charismaticul om de afaceri, văzut ultima oară în Thailanda în 2008, s-a declarat pregătit să înfrunte justiţia, pentru a-şi vedea nepoţii, în pofida faptului că a denunţat mult timp urmăriri politice care vizează să-l îndepărteze de putere în favoarea elitelor militaro-regaliste.

Din străinătate, el a rămas un actor influent în culise, prin Partidul Pheu Thai, controlat de către familia sa, care continuă să se bucure de popularitatea lui Thaksin în zone rurale din nordul şi nord-estul ţării.

Întoarcerea sa coincide cu o eventuală alegere a unui candidat al Partidului Pheu Thai ca premier, Srettha Thavisin, de către senatori şi deputaţi, reuniţi să voteze începând de la ora locală 15.00 (11.00, ora României).

Aceştia l-au respins în iulie pe Pita Limjaroenrat, învingătorul în alegeri, cu Partidul Move Forward, din cauza unui program de reforme pe care l-au considerat prea radical faţă de monarhie.

Partidul Pheu Thai, aflat în opoziţie în ultimii ani, care s-a clasat pe locul doi în alegeri, a încercat să evite blocajele unui sistem aflat pe mâna establishmentului conservator, prin formarea unei coaliţii de 11 partide, ddin care fac parte formaţiuni în favoarea armatei ce provin din Guvernul în exerciţiu.

Însă această uniune şi-a încălcat promisiunea de a nu se alia niciodată cu militarii şi şi-a înfuriat unii susţinători care, la fel ca majoritatea thailandezilor, au votat pentru a-i da afară de la putere.

SUBIECT TABU

Militarii au at două lovituri de stat contra unor premieri provenind din familia Shinawatra – Thaksin în 2006 şi sora sa Yingluck în 2014, ultima conducătoare civilă aleasă.

Cele două tabere s-au apropiat după victoria Partidului Move Forward care, susţinut de tinerele generaţii, a depăşit, la urne, clivajele între ”galbeni” şi ”roşii”.

Move Forward a anunţat că va rămâne în opoziţie.

Srettha Thavisin, un novice în politică, a dat asigurări că nu se va atinge de legea lezmajestăţii, un subiect tabu în Thailanda, unde regele se bucură de un stat de cvasidivinitate.

Un magnat în domeniul imobiliar, Srettha Thavisin în vârstă de 60 de ani, preferă problemele legate de sărăcie şi inegalităţi, etalându-şi experienţa în afaceri.

Thailanda – afectată de lipsa de reforme structurale – afişează o rată a creşterii economice inferioare Indoneziei şi Vietnamului vecine şi este afectată de incertitudini legate de viitorul său politic.

Srettha Thavisin are nevoie de o majoritate a voturile în ambele Camere ale Parlamentului – 500 de deputaţi aleşi şi 250 de senatori numiţi de armată.

El se bucură de o susţinere a unei majorităţi a deputaţilor, însă pentru a fi numit are nevie de susţinerea a 60 de senatori.



Sursa

gazduire web gazduire website