„Șahul este gimnastica minții”. Și asta o știu bine cei din Lipănești!
Chiar dacă Școală de Vară (eveniment în cadrul căruia s-au desfășurat diverse activități) s-a încheiat, Primăria Lipănești asigură cursuri gratuite de șah, unde copiii își pot dezvolta calitățile intelectuale și spiritul de fair-play.
„Așadar, dragi copii, vă așteptăm cu mult drag Vineri, 11 august, ora 9:30 la Căminul Cultural din Lipănești ca să formăm grupele de studiu. Toți copiii vor primi gratuit manualul de studiu de anul I de la Echipa Șah în Școală în colaborare cu Primăria Lipănești!”- este vestea îmbucurătoare tranmsiă de administrația comunei.
O inițiativă demnă de apreciat! Mai cu seamă că vorbim ce mediul rural.
***Nu se cunosc foarte multe lucruri exacte despre originile acestui joc. Însă există diverse teorii și dovezi care arată că șahul a luat naștere în zona Indiei în secolul 6 î.Hr.
La acea vreme șahul se numea „chaturanga”, termen care înseamnă „patru divizii ale armatei”. Acestea sunt: infanteria, cavalerii, carele și elefanții.
O vreme mai târziu a apărut o nouă versiune în zona Persiei. Acest joc se numea „shatranj” și era mai apropiat de ceea ce cunoaștem noi astăzi.
De atunci s-a răspândit în Europa și Asia, ajungând la o versiune finită în secolul 16. Mai mult, unul dintre primii maeștri ai acestui joc a fost preotul spaniol Ruy Lopez.
Un joc al minții
Șahul este adesea considerat o formă de artă. Acest joc al minții a fost jucat secole întregi, fiind iubit de oameni de rând dar și de către intelectuali. Multe persoane de seamă l-au jucat. Printre aceștia regele Henry I, Richard I al Angliei, Philip II sau Ivan IV. Acesta fiind motivul pentru care a fost asociat ulterior cu un joc regal. Un lucru interesant este faptul că în timpul unui meci cei doi adversari își pun mintea la contribuție, la fel ca în cazul pokerului sau jocurilor de ruletă online. Pe de altă parte, popularitatea jocurilor de cazinou din zilele noastre se datorează câtorva motive. Posibilitatea de detașare, divertisment, dezvoltarea unei strategii sunt doar câteva.
Unul dintre motivele pentru care a devenit atât de popular este faptul că necesită o minte ageră. Chiar și în trecut jucătorii erau considerați a fi puternici, inteligenți și bogați, din acest motiv.
Articolul INITIATIVA DE NOTA 10: Cursuri gratuite de sah pentru copiii din Lipanesti apare prima dată în Primar in Prahova.
Lăsați un comentariu