inteligența artificială, pe post de ghid

Cel mai SF muzeu din Europa de Sud Est se deschide în România!

La București, se deschide MINA, primul spațiu imersiv din România. MINA, Museum of Immersive New Art, este primul spațiu imersiv din România și se deschide la București, inforemază Rador. Totodată, este cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Bonus: muzeul are un ghid special, unul virtual – un avatar cu inteligență artificială.

Vineri, 25 august 2023, MINA devine primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Curioșii trebuie să știe că muzeul se află în clădirea renovată de pe strada George Constantinescu 2-4, înființată în anul 1970, fiind prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix. Spațiul are 2.500 de metri pătrați și dispune de mai multe zone dedicate atât celor mici, cât și adulților, care vor fi întâmpinați de un ghid virtual, un avatar conversațional care folosește inteligența artificială.

Secțiunile principale vor fi spațiul imersiv cu proiecții 360, MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, o zonă dedicată expozițiilor temporare sau evenimentelor și o zonă de lounge și cafeneaua, MINA Cafe. Primele două spectacole imersive sunt Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei.

Spectacole anunțate

Primul spectacol este o producție multimedia care cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine. Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sărutul” și „Doamna în Aur”, fiecare piesă fiind atent pusă în scenă 360 de grade, într-un spațiu de 7 metri înălțime.

Cel de-al doilea spectacol imersiv expus la MINA, Lumea Subacvatică, prezentat de Kaufland România, este o incursiune educațională în biodiversitatea apei, marcată de conștientizarea modului în care toți putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor. Cele două vor putea fi vizionate începând cu data de 25 august, iar spațiul MINA Kids se va deschide la o săptămână distanță, vineri, 1 septembrie.

Mai apoi, organizatorii vor lansa și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art. Avatar este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, pentru ghidul MINA au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real. Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit avatarului să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le transmite vizitatorilor. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. Muzeul MINA poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 11:00 și 24:00 si are și pagini de Instagram și Facebook.Sursa

gazduire web gazduire website