Iranul amenință cu riposta la orice atac american

Republica islamică nu va ezita să răspundă la orice atac american asupra teritoriului său, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, după ce Casa Albă nu a exclus posibilitatea de a lovi direct Iranul, relatează France Presse.

SUA au efectuat vineri o serie de lovituri împotriva forţelor de elită iraniene şi grupărilor armate proiraniene în Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania la 28 ianuarie, în urma unui atac asupra bazei lor.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că Statele Unite îşi vor continua represaliile şi nu ar exclude posibilitatea unui atac direct împotriva unor ţinte situate în Iran.

„Republica islamică nu va ezita să-şi utilizeze capacităţile pentru a da un răspuns care să-i facă pe agresori să regrete”, a reacţionat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, în conferinţa sa de presă săptămânală.

„Alţii au văzut deja această capacitate şi această putere şi vor calcula de o sută de ori înainte de a face ceva rău”, a adăugat el.

SUA şi Marea Britanie au anunţat sâmbătă că au bombardat zeci de ţinte în Yemen, ca răspuns la atacurile repetate efectuate de rebelii houthi susţinuţi de Iran împotriva unor nave în Marea Roşie şi în golful Aden.

Kanaani a denunţat loviturile în Irak, în Yemen şi Siria, calificându-le drept „acţiuni aventuroase” şi „ilegale” şi a apreciat că acestea au fost efectuate în cadrul „unei politici de sprijin total” pentru Israel.

Rebelii houthi pretind că acţionează în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, scena unui război între armata israeliană şi gruparea islamistă Hamas.

Forţele americane au anunţat – duminică – că au efectuat lovituri aeriene asupra a cinci rachete în Yemen, pregătite pentru a fi lansate asupra unor nave în Marea Roşie.

Teheranul „nu caută să agraveze tensiunile şi criza în regiune şi nu a susţinut niciodată tensiunile şi crizele”, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al MAE iranian, citat de AFP.Sursa

gazduire web gazduire website