‘Iubire în decembrie ’89’, de Stelian Țurlea

O pagină de istorie reală, și pentru a împiedica să se aștearnă uitarea. Romanul a apărut prima dată în 2002 la editura Meronia, în 2019 la editura Tritonic și acum a treia ediție la editura Integral.

Ediția a treia a romanului „Iubire în decembrie ’89″, de Stelian Țurlea, publicat în 2002 și nominalizat la premiile Asociației Editorilor din România, a apărut pe piață la împlinirea a 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Actuala ediție cuprinde și un dosar de presă cu repere bibliografice, cam tot ce s-a scris despre carte, potrivit mediafax.

„Un roman cu eroi loviţi de maturitate printre gloanţele lui decembrie ’89, dar lipsit de comploturi, de părinţi securişti, prieteni revelaţi ca terorişti şi spioni de toate gradele, culorile şi etniile? Un roman în care fata nu este violată de anchetatori şi nu se sinucide? În care băiatul nu este racolat de CIA, nu redescoperă reţeaua Caraman şi nu urmăreşte pe bicicletă ditamai camionul cu arabii care <>? Cu o seninătate dezarmantă, Stelian Ţurlea are curajul simplităţii, al epicului limpede, economicos, despovărat de mania palimpsestului şi fixaţia contextualităţii exemplar-moralizante”, scrie criticul Dan C. Mihăilescu.

„Romanul lui Stelian Ţurlea este o carte împotriva uitării. Tocmai pentru că ridică o mulţime de întrebări, tocmai pentru că face să fie revăzute (secvenţele de Revoluţie sunt cinematografice, cu o impresionantă forţă a detaliului; de altfel, totul este pus sub incidenţa neliteraturizării, a autenticului), retrăite acele zile ale sfârşitului de an ori de lume. Atât timp cât nu vom uita, mai avem o şansă. Imaginile nu trebuie să dispară, pentru ca răul să nu dispară din mintea oamenilor!”, spune și Constantin Stan.

Născut pe 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea este autor a douăzeci și cinci de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri și a îngrijit şase albume.

Stelian Țurlea – Iubire în decembrie ’89. Editura Integral, colecția Nod. 244 pag.Sursa

gazduire web gazduire website