Joseph Boakai declarat câștigător în alegerile prezidențiale din Liberia în fața lui George Weah

Joseph Boakai, un veteran al scenei politice din Liberia şi fost vicepreşedinte, a fost declarat luni învingător în alegerile prezidenţiale desfăşurate în această ţară, în faţa preşedintelui în funcţie, George Weah, transmite AFP.

Boakai, în vârstă de 78 de ani, vicepreşedinte în mandatul fostei preşedinte Ellen Johnson Sirleaf, a obţinut 50,64% din voturi, faţă de cele 49,36% în favoarea lui Weah, a anunţat comisia electorală centrală, potrivit Agerpres.

George Weah îşi recunoscuse de vineri înfrângerea, înaintea comunicării rezultatelor finale.

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, îl ‘felicită pe preşedintele liberian ales şi salută simţul de stat al preşedintelui la final de mandat, după anunţarea rezultatului oficial al alegerilor’, se arată într-un comunicat emis luni.

El invită ‘toate părţile să continue să dea dovadă de maturitate şi să angajeze dialogul pentru consolidarea democraţiei’.

Una din mizele scrutinului era derularea sa paşnică şi acceptarea rezultatului, într-o zonă, Africa de Vest, unde în ultimii ani au avut loc o serie de lovituri de stat (Mali, Burkina Faso, Guineea, Niger).

Scrutinul a fost organizat la 20 de ani după sfârşitul războaielor civile din Liberia, care au făcut peste 250.000 de morţi între 1989 şi 2003, şi a căror amintire rămâne vie în ţară.

Diferenţa între cei doi candidaţi a fost de doar 20.567 de voturi din puţin peste 1,6 milioane de alegători.

Preşedinta comisiei electorale a declarat totuşi că aceasta a primit vineri două recursuri ale partidului lui Weah în legătură cu desfăşurarea scrutinului în comitatul Nimba, în estul ţării. Comisia are la dispoziţie 30 de zile pentru a ancheta şi a se pronunţa, a indicat ea.Sursa

gazduire web gazduire website