Klaus Iohannis pune Rusia la zid într-o scrisoare către Volodimir Zelenski în care felicită poporul ucrainean

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis joi liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o scrisoare cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei, că România va ajuta Kievul „atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii” și eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei, ocazie cu care a adresat felicitări poporului ucrainean, atât în nume personal, cât și din partea poporului român. Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru dârzenia arătată de poporul ucrainean în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale în fața agresiunii ruse”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Vom continua să fim alături de țara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internațional recunoscute, și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, a scris Iohann c is în scrisoare.

Acuzații la adresa Rusiei

Șeful statului a subliniat că „Federația Rusă a încălcat grav și repetat, prin războiul de agresiune pe care l-a declanșat, toate principiile dreptului internațional și a cauzat imense suferințe, iar intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene, cu numeroase pierderi umane și ample distrugeri, reprezintă noi crime de război comise de agresor”.

De asemenea, Președintele României a reiterat faptul că decizia recentă de suspendare a participării la Inițiativa privind cerealele la Marea Neagră „arată o nepăsare condamnabilă față de securitatea alimentară a celor mai vulnerabile țări, la nivel global”.

România mai sprijină aderarea Ucrainei la NATO și UE, a adăugat șeful statului.

„Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că relațiile dintre România și Ucraina se vor dezvolta de o manieră continuă și cuprinzătoare, în spiritul principiilor și valorilor europene și euroatlantice comune și în beneficiul tuturor cetățenilor noștri, inclusiv al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”, mai transmite Președinția.Sursa

gazduire web gazduire website