legătură de la Salonic până la Constanța, posibil Moldova / întâlnire de gradul zero

Se lansează un mare proiect de infrasrtuctură: legătură de la Salonic până la Constanța, posibil Moldova / întâlnire de gradul zero

Premierul bulgar, Nikolai Denkov, îi va întâmpina pe prim-miniştrii României şi Greciei, Marcel Ciolacu, respectiv Kyriakos Mitsotakis, la Reşedinţa Evksinograd de lângă Varna, pe data de 9 octombrie, informează Darik, relatează Rador.

La întâlnire, vor participa şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Întrevederea a fost stabilită în cadrul vizitei de o zi a premierului Denkov, la Atena.

Tema

Tema principală a discuţiilor care se vor desfăşura în octombrie va fi conectivitatea regională, mai exact, proiectul unui coridor de la Salonic prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas şi Varna până la Constanţa, cu posibilitatea extinderii în Republica Moldova. Ideea este de a construi pe acest traseu o infrastructură modernă de transport, comunicaţii şi energie, care va activiza legăturile economice, dar şi politice dintre ţările implicate.

Viitorul coridor va funcţiona şi mai eficient atunci când toate ţările de-a lungul rutei vor deveni membre ale Spaţiului Schengen, iar graniţele dintre ele vor dispărea. UE, Grecia, ţările din Balcanii de Vest, Bulgaria, România şi Republica Moldova susţin realizarea păcii durabile în Ucraina, pe baza planului de pace al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ideea a fost exprimată în cadrul cinei informale, găzduită, la Atena, de prim-ministrul Greciei. Pe lângă liderii ţărilor enumerate, la eveniment au mai participat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Volodimir Zelenski. Charles Michel şi Ursula von der Leyen au confirmat interesul UE pentru extinderea uniunii atât în ​​Balcanii de Vest, cât şi în Republica Moldova şi Ucraina. Totuşi, acest proces trebuie să se desfăşoare concomitent cu reformele din aceste ţări, au subliniat liderii europeni.



Sursa

gazduire web gazduire website