Liderii blocului BRICS, al principalelor ţări în curs de dezvoltare, au convenit asupra unor mecanisme pentru a lua în considerare noi membri, a declarat Africa de Sud miercuri, deschizând calea pentru ca zeci de naţiuni interesate să se alăture grupului care s-a angajat să susţină ”Sudul Global”, transmite Reuters preluat de news.ro
Acordul pentru extindere ar putea contribui la creşterea influenţei globale a BRICS, formată în prezent din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, într-un moment în care polarizarea geopolitică stimulează eforturile Beijingului şi Moscovei de a o transforma într-o contrapondere viabilă pentru Occident.
”Am convenit în chestiunea extinderii”, a declarat ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, la Ubuntu Radio, un post condus de ministerul său, în urma unei întâlniri a liderilor BRICS la un summit de trei zile în Africa de Sud.
”Avem un document pe care l-am adoptat, care stabileşte orientări şi principii, procese pentru a lua în considerare ţările care doresc să devină membre ale BRICS… Este un lucru foarte bun” , a mai spus Pandor.
Extinderea BRICS a fost în fruntea agendei la summitul care are loc la Johannesburg.
În timp ce toţi membrii BRICS şi-au exprimat public sprijinul pentru extinderea blocului, au existat diviziuni între lideri cu privire la cât de mult şi cât de repede.
Ţările sale membre au, de asemenea, economii care sunt foarte diferite ca scară şi guverne, care adesea par să aibă puţine obiective de politică externă în comun, complicând procesul de luare a deciziilor bazate pe consens.
Economia Chinei, de exemplu, este de peste 40 de ori mai mare decât cea a Africii de Sud, cea mai dezvoltată ţară din Africa.
Pandor nu a oferit detalii despre cadrul criteriilor de luare în considerare a candidaţilor, spunând pur şi simplu că liderii blocului vor face un anunţ privind extindere înainte de încheierea summitului, joi.
CAMPIONA LUMII IN DEZVOLTARE
Peste 40 de ţări şi-au exprimat interesul să adere la BRICS, spun oficialii sud-africani, iar 22 au cerut oficial să fie admise.
Aceştia reprezintă un grup disparat de potenţiali candidaţi, de la Iran la Argentina, motivaţi în mare parte de dorinţa de a echilibra un teren de joc global pe care mulţi îl consideră trucat împotriva lor şi atraşi de promisiunea BRICS de a reechilibra ordinea globală.
”Lumea trece prin schimbări majore, divizare şi regrupare… a intrat într-o nouă perioadă de turbulenţe şi transformare. Dezvoltarea este un drept inalienabil al tuturor ţărilor. Nu este un privilegiu rezervat unora”, a declarat preşedintele Chinei Xi Jinping, care a insistat de mult pentru extinderea grupului BRICS.
Deşi găzduieşte aproximativ 40% din populaţia lumii şi un sfert din PIB-ul global, ambiţiile blocului de a deveni un jucător politic şi economic global au fost de mult dejucate de diviziunile interne şi de lipsa unei viziuni coerente.
Rusia, izolată de Statele Unite şi Europa din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, este dornică să arate puterilor occidentale că încă mai are prieteni.
Brazilia şi India, în schimb, au creat legături mai strânse cu Occidentul.
Preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a respins marţi ideea că blocul ar trebui să încerce să rivalizeze cu economiile bogate ale Statelor Unite şi ale Grupului celor Şapte. Mişcările de extindere a blocului şi de a promova o noua bancă de dezvoltare ca alternativă la creditorii multilaterali consacraţi ridică totuşi o anumită îngrijorare în Occident.
Werner Hoyer, şeful Băncii Europene de Investiţii, a avertizat miercuri Occidentul că este în pericol de a-şi pierde credibilitatea în ”Sudul Global”, dacă nu îşi intensifică urgent propriile eforturi de sprijin pentru ţările mai sărace.
Lăsați un comentariu