Lira s-a apreciat joi, după ce Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei, care este la aproape 50%, transmit AP şi Bloomberg.
La cea de-a treia şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 20%.
Lira s-a apreciat joi cu 2% faţă de dolar, cel mai semnificativ avans după mai mult de un an, acţiunile băncilor au crescut, iar indicele bancar al Bursei de la Istanbul înregistra o expansiune de aproape 6%.
„Am decis să continuăm procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cât mai curând un proces de dezinflaţie, pentru ancorarea aşteptărilor în ce priveşte inflaţia, şi pentru a controla deteriorarea comportamentului în materie de preţuri”, a precizat, într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Turciei.
Mulţi investitori cred că Banca Centrală a Turciei încă trebuie să înăsprească politica monetară.
„În ultimele luni, ritmul înăspririi politicii monetare a dezamăgit aşteptările pieţelor”, se arată într-o analiză a ING Bank NV, înainte de publicarea deciziei de joi a Băncii Turciei.
În iulie, rata inflaţiei s-a situat la 47,83%, în scădere de la nivelul de vârf de 85% în octombrie. Dar economiştii independenţi spun că inflaţia reală este mult mai ridicată, la aproape 123%.
Lăsați un comentariu