[ad_1]
Cum l-a cunoscut Mihai Trăistariu pe Costi Ioniță. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când se organizează celebrul Festival Mamaia, iar organizatorii pregătesc o ediție specială, aniversară, cu mult fast, cu „dinozaurii” scenei românești care au participat de-a lungul timpului la festivalul de la Mamaia și multă voie bună. Nume mari ale muzicii ușoare românești vor urca pe scenă în perioada 25, 26 și 27 august 2023, la Mamaia, ediția aniversară și de colecție fiind prezentată de Octavian Ursulescu și Dan Negru.
Ediția aniversară de 60 de ani de Mamaia
Mihai Trăistariu nu și-a putut stăpâni entuziasmul și a vorbit pentru Ciao.ro cu multă plăcere despre unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din viața lui, care, practic, a însemnat pentru el debutul în muzică așa că anul acesta va urca din nou pe scenă și la ediția aniversară de 60 de ani de Mamaia!
Mihai, când ai auzit prima oară de Festivalul Mamaia?
De Mamaia am auzit când eram mic pentru prima dată, cred că eram în liceu. Mă uitam cu părinții la televizor și de atunci am prins gustul scenei. Artiștii Festivalului Mamaia erau cei care dădeau tonul în muzică, acesta a fost și motivul pentru care am urcat pe scenă și s-a concretizat cu 6 premii. Am ținut mult la acest festival și am susținut mereu că trebuie reluat, așa că sunt în extaz referitor la reluarea acestuia. Festivalul de la Mamaia mi-a deschis drumurile în muzică! Acolo m-am lansat, în 1998, unde m-a văzut Costi Ioniță, dar voi reveni cu detalii referitor la acest aspect!
Cum l-a cunoscut Mihai Trăistariu pe Costi Ioniță
Am început să fac cursuri de teatru prin clasa a X-a, în Piatra Neamț unde am locuit, am intrat la facultate la Iași, primul festival a fost la Focșani în 1997 unde am luat premiul 2. La povești, seara, cu alți concurenți, am aflat că după ce treci pe la toate festivalurille mici, anul școlar se termină cu Festivalul de la Mamaia, unde nu intră aproape nimeni. Era cireașa de pe tort, pentru că pe atunci erau 12 locuri. Atâția intrau în finala televizată! Au fost 360 de concurenți în anul 1998. Am luat al cincilea preselecția și-n final am luat premiul al doilea la interpretare. Încă de la repetiții m-a văzut Costi Ioniță, el fiind constănțean, și m-au chemat deoparte să facem trupa Valahia. După aceea, cariera mea a fost relativ ușoară.
Când și de ce ai hotărât să participi la Mamaia? Ai avut și dezamăgiri?
Primul succes a fost în anul 1998 când am luat preselecția la Festivalul de la Mamaia. M-am dus acasă, la Piatra Neamț, să o anunț pe mama că o să mă vadă la televizor la festival, ceea ce era un vis pentru că mama mea a cântat și tata a pictat. Tata a murit când eu aveam 17 ani. Nici nu a ajuns să vadă ceva artistic din partea mea, dar mama care a vrut să ajungă artistă, încercând la Steaua fără nume, când era tânără, a urmat până la urmă medicina și altele, dar a vrut să fie cântăreață.
Și eu m-am desprins din ADN-ul ei și i-am continuat visul și am reușit. Cât a mai trăit, până în 2006, a fost în extaz. Își punea postere cu mine pe pereți, mama a fost cel mai mare fan al meu! Dezamăgiri nu prea am avut. S-a întâmplat odată cu Valahia! Am participat cu trupa și la șlagăre și la creație, s-a întâmplat să ne fie un microfon închis la o strofă și să credem că am fost sabotați dar a fost doar o întâmplare.
Ce înseamnă Festivalul de la Mamaia pentru el
Ce reprezintă pentru tine Festivalul de la Mamaia, cât a contat pentru cariera ta?
M-am lăudat întotdeauna de când am devenit persoană publică că eu am debutat la Festivalul de la Mamaia, pentru că așa și este. Am fost în anul 1998 în concurs, încă de la repetiții Costi Ioniță era în sală, avea un studio de înregistrări în Constanța și a fost mirat de trilurile mele, mi-a propus să facem o trupă, să-i concurăm pe cei de la 3rei Sud Est și Genius, inițial am zis da, dar gândul meu era să cânt tot singur. După festival, o lună de zile m-am dus acasă și am așteptat, am crezut că o să sune toți impresarii mai ales că luasem premiul al doilea, m-a sunat cineva să merg să cânt pe o croazieră în Norvegia, atât.
După o lună de stat degeaba l-am sunat pe Costi Ioniță să facem trupa, și am avut noroc că el are mână bună, este un foarte bun manager, am făcut trei melodii și prima dintre ele „Banii și fetele” cu care ne-am și lansat și am semnat cu Cat Music a fost anul următor hitul anului și la Mamaia a luat premiul 1 la șlagăre cu Valahia la egalitate cu trupa Andre. Valahia era o trupă comercială dar am reușit cu ea la Mamaia, și cred că în doi numai eu cu Dorin, pentru că între timp ne despărțisem de Costi Ioniță, după aproape un an.
Mihai Trăistariu: „M-au chemat să facem trupa Valahia”
Crezi că muzica ușoară românească a avut de suferit din cauza dispariției festivalului Mamaia?
Cu siguranță am avut de suferit pentru că Festivalul de la Mamaia a lansat multe voci în muzica ușoară, se intra foarte greu, dar dacă erai pe podium te lansai cu siguranță. A fost un minus pentru showbizz. Mamaia e un fel de San Remo românesc, cei vechi și grei ar trebui chemați la Mamaia pentru că sunt legendele muzicii românești. Eu cred că va avea un impact mare acest festival pentru că deja mă întreabă lumea de bilete deci va fi foarte căutat.
Ești de părere că Festivalul Mamaia mai poate oferi talente muzicii românești?
Festivalul de la Mamaia va fi o rampă de lansare pentru mulți, sunt foarte multe festivaluri mici în fiecare județ, deci sunt foarte mulți copii care se pot lansa în funcție de ce spune regulamentul. Eu, cel puțin în mintea mea, aveam în cap Festivalul de la Mamaia ca să mă vadă un impresar, așa credeam eu! Și am avut noroc că am luat acele 6 premii! Îmi plăcea să mă lupt cu cei mai buni. Am avut noroc să-l cunosc pe Costi Ioniță și cred cu tărie că Festivalul de la Mamaia este un născător de talente al muzicii românești!
[ad_2]
Source link
Lăsați un comentariu