Monumentul dintr-un sat care da lectii ploiestenilor. Respectul fata de EROI: Filipestii de Targ vs Ploiesti

Un monument trebuie respectat, trebuie îngrijit. Pentru cine înțelege rolul său în comunitate, rol ce depășește cu mult statutul de… DECOR.

 Am găsit la Filipeștii de Târg vechiul monument din centrul localității… RESTAURAT, curat, îngrijit, într-un părculeț în vecinătatea sediului Primăriei. Se simte acolo respectul localnicilor pentru jertfa străbunilor, pentru eroi, pentru amintirile de neșters. Se simte bunul-simț, educația, rădăcinile traiului în lumina unor dascăli minunați, a bunillor crescuți în spiritul Cantacuzin…

Monumentul lor, aici, stă de strajă celor mai profunde sentimente. Și nu vorbim… metaforic și… „punct”.

 Vedeți, cumva, vreo diferență față de statuia voievodului Mihai Viteazul de la Ploiești???

Nu degeaba… pentru Lucian Blaga Satul are puterea „de a organiza în jurul său un cosmos”. „Satul nostru reprezintă o aşezare situată şi crescută organic într-o lume totală, care e prezentă în sufletul colectiv, ca o viziune permanent efectivă şi determinantă”, spunea poetul-filosof în celebrul său discurs la Academia Română. Totatunci, marele om de cultură opina: „Fiecare sat care se respectă ca atare există pentru sine în centrul unei lumi şi are frumoasa mândrie de a fi puţin mai altfel decât toate celelalte”. 

Surse foto: Prahova Business, Mioara Ayoub Scărlătescu

Articolul Monumentul dintr-un sat care da lectii ploiestenilor. Respectul fata de EROI: Filipestii de Targ vs Ploiesti apare prima dată în Primar in Prahova.

Sursa

gazduire web gazduire website