O companie deținută parțial de soțul ei continuă să facă afaceri cu Rusia

O companie de transport deținută parțial de soțul premierului eston Kaja Kallas, Arvo Hallik, a continuat să facă afaceri cu Rusia în timpul războiului din Ucraina, în ciuda criticilor premierului la adresa companiilor care fac afaceri cu Rusia, potrivit ERR, citat de Estonian World.

Radiodifuziunea publică estoniană a relatat la 23 august că Stark Logistics, deținută parțial de soțul lui Kallas, Arvo Hallik, nu a încetat operațiunile cu Rusia.

Kristjan Laag, directorul general al Stark Logistics, a declarat pentru postul de televiziune că societatea „a încetat practic să mai efectueze transporturi către Rusia, dar nu și-a încetat complet operațiunile”, adăugând că „cele câteva curse actuale sunt ultimele încărcături”.

Compania a continuat să efectueze transporturi către Rusia pe toată durata războiului din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022.

Încă de la război, Kallas a declarat presei estoniene, precum și celei internaționale, că „nu trebuie să existe afaceri cu Rusia”.

La o conferință de presă guvernamentală din 21 aprilie 2022, Kallas a vorbit despre interdicția de intrare în țară a artiștilor ruși și a extins subiectul. „În război, totul este alb-negru și în mod clar trebuie să alegi taberele. Cele mai multe întreprinderi, organizatori de evenimente și municipalități au o busolă morală sau etică, așa că nu organizează astfel de evenimente, ei înțeleg acest lucru”, a spus ea.

Presa din Estonia scrie că prim-ministrul trebuie să fi fost la curent cu afacerile soțului său, deoarece declarația sa de interese economice arată că a împrumutat 350.000 de euro companiei Novaria Consult a lui Arvo Hallik, care deține 24,8 % din Stark Logistics.

Raportul anual al Stark Logistics pentru anul 2021 arată că societatea a efectuat vânzări în Rusia în valoare de 572.038 de euro în 2021 și de 572.474 de euro în 2020, potrivit Radiodifuziunii publice estoniene. Raportul anual al companiei pentru anul 2022 nu indică vânzări în Rusia pentru anul 2022.

Radiodifuziunea publică estonă a scris că a transmis, de asemenea, o cerere de către Kallas pentru a veni cu explicații și comentarii, prin intermediul biroului de comunicare al guvernului încă de marți dimineața, dar până miercuri la prânz nu a primit niciun răspuns.

În după-amiaza zilei de 23 august, Kallas a comentat problema pe pagina sa de socializare.

„Astăzi, ERR (radiodifuzorul public – n.r.) a publicat un articol în care se afirma că o companie legată de soțul meu făcea afaceri în Rusia. Vreau să subliniez faptul că soțul meu nu are clienți care sunt antreprenori din Federația Rusă”, a scris Kallas pe rețeaua de socializare.

„Rămân la părerea că toate schimburile comerciale și afacerile cu Rusia trebuie să înceteze atâta timp cât invazia rusă în Ucraina continuă. Soțul meu are o participație într-o companie de logistică. El a explicat că această companie ajută la încetarea activităților de producție ale unuia dintre clienții săi estonieni în Rusia, în conformitate cu legile și sancțiunile. Toate întrebările mai detaliate trebuie să fie adresate acestor companii”, a declarat Kallas.

Urmas Reinsalu, președintele partidului de opoziție de centru-dreapta Isamaa și fost ministru de externe, a declarat că, în cazul în care se dovedește că afirmațiile apărute în mass-media, potrivit cărora o companie la care soțul Kajei Kallas deține o participație, a continuat să transporte bunuri către Rusia pe toată durata războiului, se dovedește a fi adevărată, atunci premierul „se comportă ipocrit”.

„Estonia a susținut o politică puternică de sancțiuni la nivel internațional. Acum, mass-media susține că o companie la care participă soțul premierului continuă să transporte bunuri către Rusia în timpul unui război genocidar. Mai mult, premierul a creditat personal holdingul, care este acționar al companiei, cu o sumă mare. În cazul în care cele prezentate în mass-media sunt adevărate, atunci prim-ministrul are un comportament vădit ipocrit. Acest lucru aduce rușine Estoniei”, a declarat Reinsalu, potrivit BNS.

„Care ar fi reacția noastră dacă astfel de informații ar fi primite despre șeful guvernului unei alte țări europene? Însuși premierul a spus că suntem în război. A face afaceri cu Rusia cu legătura personală a șefului guvernului este o trădare a principiilor pe care le protejăm prin susținerea Ucrainei. Problema nu este de legalitate, ci de etică din partea șefului guvernului, care a făcut apel la întreaga lume să pună capăt afacerilor sângeroase din Rusia”, a precizat Reinsalu.



Sursa

gazduire web gazduire website