O ‘razie’ a pediatrilor pe litoralul românesc a descoperit că cel puțin 1 din 10 copii este obez

Obezitatea ia amploare în România şi nu doar în rândul adulţilor, ci şi al copiilor. Din cei 695 de copii evaluaţi (52% fete şi 48% băieţi) de către medicii rezidenţi pediatri, prezenţi timp de 6 zile la malul Mării Negre, 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, iar 4% dintre copii sunt supraponderali, conform news.ro.

„Cu această evaluare, tragem un semnal pentru că cifrele obţinute sunt destul de alarmante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demarat în acest an un program de evaluare a stării de nutriţie în populaţia pediatrică. În România, unul din trei copii cu vârste de 6-7 ani. este obez, iar unul din 10 este supraponderal, potrivit datelor de la nivel internaţional. Aceleaşi date arată pentru România faptul că aproximativ 30% din copiii de până la 14 ani sunt supraponderali şi la aceştia se mai adaugă un procent de cam 15% de copii obezi, ceea ce înseamnă oferta unor patologii pentru care copiii nu erau pregătiţi, deci nu aveau o transmitere genetică, însemnând hipertensiune, ateroscleroză şi diabet”, a declarat prof. univ. dr. Doina Pleşca – Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP), prezentă la conferinţa de presă care a anunţat rezultatele campaniei “Asumă-ţi să fii sănătos!”– Litoral 2023- a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, campanie realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) , Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie , cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.

Așa părinți, așa copii

Medicul pediatru a precizat că se poate face o corelaţie între starea de nutriţie a copiilor şi mediul de provenienţă, arătând că aproximativ 60% dintre copii au provenit din mediul urban. Un alt parametru important îl reprezintă legătura dintre obezitatea copiilor şi părinţii supraponderali, care pot reprezenta un model vicios în ceea ce înseamnă nutriţia copiilor şi implicit îmbolnăvirea acestora. Sedentarismul, expunerea prelungită la ecrane sunt alţi factori care determină creşterea în greutate a copiilor.

,,Sunt multe ore parcurse de copii în faţa device-urilor, media pentru cei 695 de copii fiind între 4 şi 5 ore zilnic. Sunt cifre îngrijorătoare în contextul în care activitatea sportivă este extrem de limitativă la populaţia luată de noi în calcul. De aceea, fac un apel în a pune sportul la loc de cinste în viaţa copiilor”, a semnalat preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP).

Din evaluările pediatrilor la malul mării a mai reieşit că aproximativ 15% din copii evaluaţi consumă cel puţin o dată pe săptămână alimente de gen fast-food.Sursa

gazduire web gazduire website