Olaf Scholz transmite Kremlinului care este baza de plecare pentru pacea în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat marţi că nu se întrevede deocamdată o rezolvare paşnică a conflictului în Ucraina, relatează dpa, conform Agerpres.

Germania nu trebuie să întoarcă spatele brutalităţii zilnice a războiului, a afirmat Scholz, la un forum din Berlin.

„Aceasta necesită efort şi timp”, a spus cancelarul german despre negocierile de pace. „Timp pe care de fapt nu-l avem, pentru că între timp Rusia continuă să bombardeze, să tortureze şi să ucidă în Ucraina”, a adăugat el.

Ca bază a oricărei păci, „conducerea rusă trebuie să înţeleagă că este vorba de retragerea trupelor”, a subliniat Olaf Scholz: „Atunci va exista posibilitatea de a purta discuţii şi guvernul ucrainean va participa, sunt sigur de asta”.

Fără negocieri secrete

La peste 18 luni de la lansarea invaziei în Ucraina de către Moscova, cancelarul a respins „naraţiunile” potrivit cărora un acord de pace pregătit ar fi fost deja negociat între Ucraina şi Rusia în primăvara anului 2022, dar ar fi fost sabotat de SUA sau de Marea Britanie.

„Nu, nu este adevărat”, a afirmat tranşant Scholz, dezminţind astfel una din „naraţiunile” difuzate insistent în ultimul timp de către Moscova.

El a afirmat că orice „înţelegere comună” care ar fi putut fi găsită în primele zile ale războiului „a fost distrusă pentru că preşedintele rus s-a folosit de acest timp pentru a-şi duce trupele în jurul Ucrainei după eşecul atacului asupra capitalei Kiev şi pentru a începe atacul asupra estului Ucrainei”.

Condițiile puse de Kremlin

În acelaşi timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că anularea decretului preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski de interzicere a dialogului cu Moscova ar trebui să fie primul pas pentru negocierile între Federaţia Rusă şi Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS.

Aceeaşi idee a fost exprimată în cursul zilei şi de către preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei), conform media ruse.

Cu cât Kievul va amâna mai mult negocierile cu Moscova, cu atât va fi mai dificil de negociat mai târziu, a opinat Lavrov.

Portița lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat în octombrie 2022 un decret care declară în mod oficial ca ‘imposibilă’ perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul rus, Vladimir Putin, lăsând de fapt deschisă uşa pentru discuţii cu Rusia.

Zelenski a promulgat decretul după ce Kremlinul a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate de armata rusă şi pe care Moscova le controlează şi la ora actuală doar parţial – Lugansk şi Doneţk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud.

„El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a declarat atunci Zelenski, citat de Reuters.Sursa

gazduire web gazduire website