Oscar Pistorius află vineri dacă va fi eliberat condiţionat

Fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius, condamnat pentru uciderea în februarie 2014 a iubitei sale Reeva Steenkamp, va afla vineri dacă va fi eliberat condiţionat, în urma unei revizuiri a cererii sale, a anunţat luni Departamentul penitenciarelor din Africa de Sud, potrivit AFP, potrivit news.ro.

Comisia însărcinată cu eliberarea condiţionată „va stabili dacă deţinutul este sau nu apt pentru reintegrarea socială”, se precizează în comunicat. Dacă va fi aprobată, data eliberării condiţionate va fi apoi stabilită de acelaşi comitet.

O PRIMĂ CERERE, RESPINSĂ ÎN MARTIE

Prima cerere a lui Pistorius a fost respinsă în luna martie. Conform legislaţiei sud-africane, o persoană condamnată poate beneficia de eliberare condiţionată după ce a executat jumătate din pedeapsă. Întrucât Pistorius a fost condamnat în primă instanţă şi apoi de mai multe ori în apel, serviciile penitenciare au considerat că, potrivit unui calcul de la data ultimei condamnări, acesta nu a executat timpul necesar pentru a fi eligibil pentru eliberarea condiţionată.

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, sportivul sud-african şi-a ucis partenera, modelul Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani, trăgând cu o puşcă de vânătoare prin uşa de la baie a dormitorului său din reşedinţa sa ultra-securizată din Pretoria. Arestat la primele ore ale dimineţii, el a pledat pentru faptul că a crezut că un intrus a pătruns în locuinţa sa.

În 2012, septuplul campion paralimpic, poreclit „Blade Runner”, cu referire la protezele sale din carbon, a intrat în istoria sportului, concurând alături de atleţi fără handicap în proba de 400 de metri la Jocurile Olimpice de la Londra, o premieră pentru un dublu amputat.

În 2014, Oscar Pistorius a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru omor prin imprudenţă, în urma unui proces care a durat mai multe luni şi care a fost transmis în direct la televiziune. Parchetul a făcut apel, cerând ca acest caz să fie reclasificat ca omor. O nouă sentinţă de cinci ani de închisoare a fost pronunţată în 2016, o sentinţă considerată în continuare prea blândă de către procuratură. În noiembrie 2017, Curtea Supremă de Apel l-a condamnat definitiv pe Oscar Pistorius la 13 ani şi 5 luni de închisoare, punând capăt unei lungi saga judiciare într-un caz extraordinar.Sursa

gazduire web gazduire website