Pelicula ‘AI Amok a deschis Festivalul Filmului Japonez, la Cinemateca Eforie
Filmul „AI Amok”, regia şi scenariul Yu Irie, a deschis Festivalul Filmului Japonez, vineri seara, la Cinemateca Eforia, în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Hiroshi Ueda, conform Agerpres.
„Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători arta cinematografică japoneză, o formă de expresie care, cu graţie şi profunzime, reflectă diversitatea şi frumuseţea culturii noastre. Aşa cum am avut prilejul să experimentăm în Timişoara şi Cluj-Napoca, acest festival aduce în prim-plan patru opere japoneze recente cu genuri variate. Cu acest festival ne propunem să consolidăm punţile culturale dintre Japonia şi România, mai ales în acest an important pentru ţările noastre când a fost semnat parteneriatul strategice, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel de relaţii diplomatice. Aşadar vă invit să vă bucuraţi de acest weekend plin de descoperiri cinematografice la Cinemateca Română şi să vă lăsaţi purtaţi de magia cinematografiei japoneze”, a spus ambasadorul Hiroshi Ueda, în deschiderea evenimentului.
Dan Krizbai, director adjunct al Arhivei Naţionale de Film, a afirmat că deşi România şi Japonia sunt depărtate geografic una de cealaltă, în realitate se află foarte aproape în gândire şi în iubirea pentru cultură, film, tradiţii şi adevăr.
„În spiritul unei tradiţii vechi de prietenie şi bună colaborare reuşim să ne bucurăm şi în seara asta de o nouă producţie cinematografică japoneză. De asemenea, mă bucură că excelenţa sa a pomenit şi de parteneriatul strategic dintre România şi Japonia care, iată, este o încununare a relaţiilor diplomatice care funcţionează între ţările şi statele noastre de peste o sută de ani. Şi, deşi din punct de vedere geografic România şi Japonia sunt foarte departe una de cealaltă, cunoscând cumva backgroundul nu numai cultural, dar şi geo-politic al relaţiilor dintre statele noastre, pot să afirm cu tărie că în realitate suntem foarte aproape, de multe ori chiar şi în gândire, poate mai puţin în comportament şi în punctualitate, dar în iubirea noastră pentru cultură, pentru film, pentru frumos, pentru tradiţional, pentru adevăr, ne simţim foarte apropiaţi”, a spus Dan Krizbai.
Criticul de film Dora Leu a afirmat că producţiile care vor fi prezentate în perioada 17-19 noiembrie „sunt filme care vorbesc de relaţia pe care o avem cu tehnologia, cu modernitatea şi cum afectează aceste lucruri modul nostru de viaţă”.
„Sunt nişte filme destul de diferite. Filmul din seara aceasta este apropiat de un blockbuster, în timp ce filmul care încheie selecţia este o animaţie mai dulce, chiar dacă priveşte şi ea nişte ecoanxietăţi care vizează problemele pe care le avem cu mediul”, a apreciat Dora Leu.
Din distribuţia filmului „AI Amok” fac parte actorii Sei Ashina, Takao Osawa, Alice Hirose.
„În Japonia anului 2030, inteligenţa artificială (A.I.) asistă fiecare aspect al vieţii oamenilor, de la facilităţi medicale, bănci, transporturi şi până la sisteme de securitate. Întreaga populaţie are încredere şi depinde de A.I., până într-o zi când aceasta scapă de sub control şi aruncă întreaga naţiune într-un haos şi o tragedie inimaginabile. Kosuke Kiryu, un strălucit om de ştiinţă, a dezvoltat o A.I. în scopuri medicale, dar guvernul nu aprobă utilizarea acesteia”, se arată în sinopsisul peliculei.
Sâmbătă, de la ora 16,30, va fi proiectată pelicula „Project Dreams-How to Build Mazinger Z’s Hangar”, regia Tsutomu Hanabusa, cu Mahiro Takasugi, Hiroaki Ogi, Yusuke Kamiji, iar de la ora 19,00, drama „Step” regia Ken Iizuka, cu Takayuki Yamada, Nanami Hidaka, Ryoko Hirosue.
În ultima zi a festivalului, de la ora 19,00, va fi proiectat filmul de animaţie „Children of the Sea”, regia Ayumu Watanabe, cu Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishu Uragami.
Filmele vor fi subtitrate în limba română. Biletele pot fi achiziţionate de la casieria cinematografului sau online, prin intermediul platformei Eventbook.
Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation şi Arhiva Naţională de Filme-Cinemateca Română.
Lăsați un comentariu