Poliția Română face anunțul de ultimă oră: peste 700 de traficanți au fost arestați numai în acest an

Poliția Română face anunțul de ultimă oră: peste 700 de traficanți au fost arestați numai în acest an – Acțiuni în forță pentru prinderea șoferilor drogați

În primele 7 luni ale anului 2023, pe linia combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, polițiștii de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române, împreună cu D.I.I.C.O.T., au desfășurat 534 de acțiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, fiind destructurate 31 de grupuri infracționale organizate, anunță Poliția Română.

Au fost efectuate 1.623 de percheziții domiciliare, au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 700 de persoane și 42 de persoane arestate la domiciliu.

În total, au fost înregistrate 6205 de sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 13.274 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Astfel, au fost confiscate 526 kg. de droguri și 76.215 comprimate, dintre care droguri de mare risc: 88 kg. și 19.588 de comprimate și droguri de risc: 438 kg. și 56.627 de comprimate.

De asemenea, au fost descoperite 984 de plante de cannabis, 635 kg masă verde și 3 laboratoare clandestine.

Totodată, în urma perchezițiilor efectuate în România, la data de 1 martie 2023, la o grupare infracțională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină și 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru prepararea pastilelor.

Eficienţa instrumentelor implementate la nivelul Poliţiei Române şi strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional s-au concretizat printr-o reacţie promptă ce a condus implicit la destrămarea unor grupări infracţionale complexe. 534 de acțiuni operative au vizat grupuri infracționale organizate, 31 fiind destructurate. 1241 de persoane au fost trimise în judecată.

Pentru combaterea traficului de droguri, cât și pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată, în anul 2022, au fost efectuate 846 de acțiuni operative, pe acest segment, au fost destructurate 58 de grupuri infracționale organizate și au fost trimise în judecată 2.323 de persoane.

Totodată, au fost înregistrate 8.451 de sesizări de natură penală, fiind desfășurate activități în 25.814 ordonanțe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Acțiunile operative desfășurate de polițiști împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au avut ca rezultat, în anul 2022, confiscarea a peste o tonă de droguri și aproximativ o jumătate de milion de comprimate. Peste 1.000 de persoane au fost arestate preventiv, iar aproximativ 90 de culturi ilegale de droguri au fost descoperite și desființate.

La nivelul Laboratoarelor de analize și profil al drogurilor sunt testate anual peste 20.000 de probe.

Astfel, în anul 2021, au fost analizate 20.000 de probe, în anul 2022 – 22.000 de probe, iar în prima jumătate a anului în curs au fost analizate mai multe probe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Probele analizate provin din activitatea de combatere a traficului și consumului de droguri, iar volumul de probe reflectă eforturile structurilor implicate în combaterea traficului de droguri pentru a reduce disponibilitatea substanțelor interzise pe piața neagră.

Tot în acest domeniu, la data de 7 decembrie 2022, Inspectoratul General al Poliției Române a efectuat distrugerea a aproximativ 4.300 de kilograme de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, M.D.M.A., bunuri care poartă urme de droguri și alte combinații de substanțe stupefiante) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanțe periculoase.

Dintre acestea, o cantitate însemnată de substanțe stupefiante, respectiv 2,9 tone cannabis, a făcut obiectul unui singur dosar penal.

Obiectivele Poliției Române pe această linie de muncă vizează în continuare diminuarea infracţionalităţii în domeniul traficului și consumului de droguri şi a criminalității conexe, cu prioritate în combaterea traficului de droguri în proximitatea instituțiilor de învățământ și în cadrul evenimentelor publice (ex. festivalurile de muzică).

Drogurile și alcoolul, la volan

Consumul alcoolului și drogurilor la volan afectează grav capacitatea de a aproxima distanțele și pericolele și astfel scade capacitatea de a conduce un vehicul. Acțiunile polițiștilor pentru prevenirea accidentelor cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan sunt permanente.

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2022, la nivel național, polițiștii au constatat 1.880 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive. Pe întreg parcursul anului 2022, au fost constatate 2.866 de astfel de fapte.

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2023, la nivel național, polițiștii au constatat 1.938 (+3% față de aceeași perioadă din 2022) de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive.

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2023, la nivel național, au fost constatate 5.375 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului, fiind constatate 5.948 de astfel de fapte, în aceeași perioadă din 2022.

În anul 2022, polițiștii au constatat 9.105 infracțiuni de conducere sub influența alcoolului.

În această perioadă, polițiștii aflați în trafic au informat cetățenii cu privire la noile prevederi legislative, precum și cu privire la pericolele la care se expun cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor.

Astfel, șoferul care se află sub influența alcoolului sau drogurilor și produce un accident de circulație, din care rezultă cel puțin o persoană decedată, nu va mai putea fi condamnat cu suspendare, el urmând a face închisoare cu executare.

Activitățile de verificare și control vor continua.Sursa

gazduire web gazduire website