Polonia devine poarta de intrare a Washingtonului pentru diplomația energetică regională

Diplomația energetică a SUA are potențialul unic de a promova o piață energetică diversificată, dar și dezvoltarea energiei curate și regenerabile nu doar în Polonia, ci și în ECE în ansamblu, scrie Nathan Alan-Lee, anunță euronews.com.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, și de la decuplarea progresivă a Europei de aprovizionarea cu energie rusă, nevoia unei noi infrastructuri a devenit o provocare critică în REPowerEU.

Conflictul a scos la iveală dependența nesustenabilă și nesigură a Europei de vasta rețea de conducte care aduc gaze naturale din Rusia și a subliniat investițiile uimitoare necesare pentru a înlocui fluxurile de gaze ale Moscovei.

În acest context, diplomația energetică a Washingtonului a părut a fi un obstacol vital în tranziția europeană, nu numai ca sursă de GNL pentru a compensa aprovizionarea redusă a Rusiei, ci și ca partener în dezvoltarea de noi coridoare de infrastructură pentru primirea și distribuirea gazului din importurile de GNL.

Acesta a fost, fără îndoială, cazul în Europa Centrală și de Est, o regiune puternic afectată de sfârșitul fluxului de gaz din Est.

Washingtonul intervine pentru a aprofunda legăturile

Polonia a devenit un partener principal pentru cooperarea transatlantică și investițiile în infrastructura energetică, iar SUA profită din plin de această oportunitate pentru a aprofunda legăturile și a-și crește prezența.

La începutul lunii iunie, US International Development Finance Corporation a promis până la 500 de milioane de dolari (458 de milioane de euro) pentru a „facilita un volum mai mare de importuri de GNL din SUA”.

Beneficiarul acestor fonduri va fi PKN Orlen, controlată de stat din Polonia, una dintre cele mai mari companii petrochimice din regiune.

Extinderea capacității de import de GNL a Poloniei nu urmărește doar să compenseze gazul rusesc, ci și să ofere o alternativă pentru cărbune, care încă reprezintă aproximativ 40% din aprovizionarea cu energie a Poloniei și chiar și-a revenit din 2022.

Acest nou acord de investiții este doar cel mai recent pas în cooperarea din ce în ce mai strânsă între SUA și Polonia.

La începutul lunii ianuarie 2023, PKN Orlen și Sempra Infrastructure au semnat un contract pe 20 de ani pentru achiziționarea anuală a 1 milion de tone metrice de GNL provenit din SUA.

Recentul angajament al DFC de a extinde capacitatea de import va completa în mod direct capacitatea Poloniei de a lucra cu exportatorii americani de GNL.

Un aliat vital devine o poartă pentru diplomația energetică

În regiune în ansamblu, Polonia se conturează ca un centru energetic central, învecinat cu statele baltice de nord, Ucraina la est și Slovacia și Republica Cehă la sud.

Țara se mândrește deja cu o infrastructură de gaze bine dezvoltată, cu terminalul GNL din Marea Baltică din Świnoujście și finalizarea mult-așteptată conductă baltică care leagă Polonia de zăcămintele de gaze din Marea Nordului Norvegiei.

Locația strategică a Poloniei este maximizată și mai mult de programe precum Inițiativa Trei Mări sau 3SI. Inițiativa, care a fost condusă de Polonia în 2015, este formată din 12 state membre ale UE situate între trei mări europene: Baltica, Neagră și Adriatica.

Unul dintre obiectivele cheie ale proiectului este dezvoltarea conexiunilor de infrastructură energetică între țările membre pe o axă Nord-Sud, atenuând dependența de conductele rusești.

SUA au apărut deja ca un susținător cheie al acestei inițiative, angajându-se încă din septembrie 2022 să finanțeze până la 300 de milioane de dolari (274 de milioane de euro).

Pentru SUA, Polonia, care a fost multă vreme un aliat vital, devine și o poartă de intrare pentru diplomația energetică regională.

Mergând înainte, parteneriatul și investițiile în infrastructura și inițiativele energetice ale Poloniei reprezintă o metodă cheie pentru diversificarea și asigurarea aprovizionării cu energie a regiunii, precum și pentru dezvoltarea legăturilor transatlantice mai profunde.

Nici GNL-urile nu au neapărat impact asupra mediului pe termen lung

Angajamentul administrației Biden față de securitatea energetică a regiunii urmărește să servească în continuare drept bază pentru dezvoltarea surselor de energie verzi și regenerabile, mai ales acum, deoarece acestea se îndepărtează rapid de combustibilii fosili din Rusia.

Deja, SUA s-au angajat până la 4 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro) pentru planul de energie nucleară polonez și pentru construcția a până la 20 de reactoare modulare mici (SMR).

Dar chiar și analizând investiția în terminalele GNL, există opțiuni pentru atenuarea impactului pe termen lung asupra mediului. În Germania, terminalele GNL construite rapid pot fi convertite pentru a importa hidrogen sau amoniac odată ce șocul pierderii gazului rusesc a trecut.

Conversia fostelor terminale GNL are potențialul de a avea o fracțiune din costul construirii de noi instalații pentru primirea oricăreia dintre cele două resurse.

Deocamdată, investiția SUA în GNL în Polonia este încadrată ca un răspuns la criza imediată de securitate energetică generată de invazia Kremlinului. Cu toate acestea, dezvoltarea capacității de GNL pare a fi un obstacol și un mijloc de a atenua revenirea la energia pe bază de cărbune pe termen scurt.

Rezultatul final? O piață energetică diversificată

În viitor, integrarea infrastructurii energetice a regiunii ar putea facilita tranziția către sursele de energie regenerabilă, interoperabilitatea GNL și hidrogenul a devenit un interes cheie.

Acest potențial are tracțiune și va fi un subiect de dezbatere la forumuri precum viitoarea Conferință Gastech, un punct de referință pentru dezvoltarea energiei.

Concluzia este că diplomația energetică a SUA are potențialul unic de a promova o piață energetică diversificată, dar și dezvoltarea energiei curate și regenerabile nu doar în Polonia, ci și în ECE în ansamblu.



Sursa

gazduire web gazduire website