Poziția Franței cu privire la Crimeea

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franţa nu recunoaşte anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, după afirmaţii controversate ale predecesorului său Nicolas Sarkozy, care a apreciat drept „iluzorie” orice „reîntoarcere” în problema Peninsulei Crimeea, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Vreau să o spun încă o dată în faţa voastră, alături de voi, de o manieră foarte clară: Franţa nu recunoaşte nici anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, nici rezultatele simulacrelor de alegeri care au fost organizate”, a declarat preşedintele francez într-un mesaj video preînregistrat şi difuzat în cadrul unui summit al „Platformei Crimeea”, un eveniment anual dorit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a aminti de suveranitatea ucraineană asupra peninsulei.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, „constatăm degradarea constantă a situaţiei umanitare şi a drepturilor omului” acolo, a mai spus Macron.

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy (2007-2012) a estimat la mijlocul lui august că în Crimeea „orice reîntoarcere este iluzorie”. Potrivit lui Sarkozy, „un referendum incontestabil (…) va fi necesar pentru a valida starea de fapt actuală”.

În acelaşi fel, pentru „teritoriile disputate din estul şi sudul Ucrainei”, el a sugerat organizarea de „referendumuri strict încadrate de comunitatea internaţională pentru a tranşa problemele teritoriale în mod definitiv şi transparent”.

Nicolas Sarkozy a pledat de asemenea pentru o Ucraină care rămâne „neutră”, fără a adera nici la NATO, nici la Uniunea Europeană (UE).

În faţa polemicii, diplomaţia franceză a dat deja asigurări că poziţia sa nu s-a schimbat.

În mesajul său, Emmanuel Macron a subliniat miercuri „decizia istorică de a recunoaşte statul Ucrainei de candidat la aderare la UE”. „Vom rămâne alături de voi pe această cale europeană şi în aspiraţia voastră la o pace justă şi o pace durabilă, adică în respect faţă de dreptul internaţional”, a subliniat Macron.

„Continuăm mai ales să vă aducem ajutor în toate domeniile, pentru ca Rusia să pună capăt războiului de agresiune pe care îl duce împotriva voastră şi pentru a vă permite să rezistaţi, să vă protejaţi şi să învingeţi”, a dat Macron asigurări.Sursa

gazduire web gazduire website