Prima țară care a reușit să coboare o navă pe suprafața Lunii, la polul sud / Misiunea istorică a început pe 14 iulie

India a devenit prima țară care a reușit să coboare o navă pe suprafața Lunii, la polul sud, potrivit Sky News.

Chandrayaan-3 a aterizat miercuri la șase săptămâni după ce a fost lansată la bordul unei rachete de la un port spațial din Andhra Pradesh.

Misiunea istorică a început pe 14 iulie. Este cea de-a treia misiune a indienilor pe Lună, dar este prima care produce o aselenizare în apropierea polului sudic, puțin explorat. Totodată, India este a patra țară care a realizat o aselenizare, după SUA, fosta URSS și China.

Misiunea indiană vizează coborârea pe lună a unui vehicul numit Vikram. Acesta se află în modulul de aterizare. Ulterior, roverul cu șase roți se va catapulta de la bordul navei și se va plimba printre rocile și craterele de pe suprafața planetei, adunând date și imagini care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate.

Aparatul este conceput pentru a efectua teste privind compoziția suprafeței lunare, precum și pentru a monitoriza activitatea seismică, temperatura și nivelul radiațiilor. De asemenea, va încerca să detecteze prezența gheții în solul lunar.

Polul sud prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, care cred că în interiorul craterelor ar putea fi apă. Dacă se va face o astfel de descoperire, apa înghețată din roci ar putea fi transformată și ar permite călătorii cu echipaj uman de lungă durată.Sursa

gazduire web gazduire website