Puțini știu ce rol important are dezgustătoarea și nedorita ceară din urechi

Îți scoți căștile și te confrunți cu o priveliște familiară, deși dezgustătoare: ceara de urechi. Tot ce pare să facă este să vă murdărească dispozitivele de ascultare, să vă blocheze urechile, să provoace disconfort și – în cazuri grave – să obstrucționeze auzul. Dar ar putea această pacoste lipicioasă să servească de fapt un scop benefic?

Știința ne spune că noroiul pe care îl ștergeți de pe căștile dumneavoastră este de fapt important pentru sănătatea urechilor și că vă puteți face rău fără să vreți dacă încercați să-l extrageți, scrie livescience.com.

Ceara de urechi este compusă din celule moarte ale pielii amestecate cu secreții de la glandele uleioase și sudoripare din ureche. Celulele pielii din canalul auditiv extern își au originea în centrul timpanului și apoi migrează spre intrarea în ureche, unde întâlnesc un amestec de uleiuri numit sebum care hidratează pielea. Secretat de așa-numitele glande sebacee atașate foliculilor de păr, sebumul se amestecă cu secrețiile glandelor sudoripare și cu celulele cutanate eliminate pentru a produce ceara de ureche.

Adevărata utilitate

„Scopul său este de a lubrifia pielea din canalul urechii pentru a reține murdăria și praful, la fel ca și mucusul din nas”, a declarat Kevin Munro, profesor de audiologie la Universitatea din Manchester, în Marea Britanie, pentru Live Science.Legat de acest subiect: Ceara de ureche poate dezvălui cât de stresat ești.

„Canalul urechii este ca un tunel sau cavernă”, a spus Munro. „Poate deveni cald și umed și este un mediu propice pentru ca bacteriile să se dezvolte”. S-a demonstrat în vase de laborator că ceara de ureche extrasă împiedică dezvoltarea agenților patogeni comuni ai urechii, cum ar fi ciuperca Candida albicans și bacteriile Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus. Acest lucru se poate datora naturii ușor acide a cerumenului – al cărui pH variază între 5,2 și 7,0 – și proteinelor imunitare pe care le conține, inclusiv anticorpii care se fixează pe invadatorii străini și lizozima, o enzimă care descompune pereții celulari ai unor bacterii.Având în vedere rolurile utile ale cerumenului, oamenii ar trebui să evite îndepărtarea substanței lipicioase dacă aceasta nu cauzează probleme. Oamenii ar trebui să solicite asistență medicală dacă o acumulare de ceară începe să provoace durere, blocaje sau dificultăți de auz, a declarat Dr. Satoshi Hara, medic specialist în otorinolaringologie și profesor asociat la Universitatea Juntendo din Japonia.

Acumularea excesivă, o reală problemă

Acumularea problematică de ceară de ureche este cel mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, deoarece, odată cu vârsta, ceara migrează mai încet din ureche și se produce o cantitate mai mare, a spus Munro. Pe lângă aceste schimbări legate de vârstă, purtarea de căști, dopuri pentru urechi sau aparate auditive care blochează ieșirea cerumenului poate duce, de asemenea, la acumulări.

Munro a avertizat că oamenii nu ar trebui să încerce să îndepărteze cerumenul folosind tampoane de bumbac, deoarece acestea împing ceara mai departe în ureche și pot deteriora timpanul. Lumânarea urechilor, un alt remediu de casă nerecomandat, presupune plasarea unei lumânări goale, aprinse, în poziție verticală în ureche, în timp ce persoana stă întinsă pe o parte. Se presupune că lumânarea fumegândă aspiră aerul și ceara din ureche – dar nu există nicio dovadă că lumânarea generează într-adevăr un vid și ar putea duce la arsuri.

Un medic sau un farmacist poate îndepărta cerumenul în siguranță folosind un dispozitiv de microaspirație sau prin spălarea acestuia cu ajutorul unui irigator electronic care ejectează apă în ureche la o presiune scăzută. Furnizorii de servicii medicale evită, de obicei, să folosească seringi pentru a spăla urechea, deoarece această tehnică a perforat timpanul în trecut prin aruncarea țesutului cu apă la presiune ridicată.

Pacienții se pot pregăti pentru programarea pentru îndepărtarea cerumenului adăugând diverse picături, cum ar fi peroxidul de carbamidă sau uleiul de măsline de calitate medicală, în urechi cu câteva zile înainte, pentru a înmuia ceara, a spus Munro.Sursa

gazduire web gazduire website