”Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena, într-un spectacol extraordinar dedicat compozitorului român

[ad_1]

În anul dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga, a prezentat, în luna iulie, la celebra sală Musikverein din Viena, spectacolul ”Crai Nou”, care-l omagiază pe compozitorul român.

În 2023 se împlinesc 170 de ani de la naștere și 140 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu.

Concertul a fost finanțat de către Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni și s-a bucurat de un mare succes, una dintre surprizele serii fiind lucrarea ”Rapsodia Română”. Foarte puțini dintre cei prezenți în sală știau că Ciprian Porumbescu a scris o rapsodie română cu 20 ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu.

Lucrarea a căpătat contur datorită intervenției restauratoare a compozitorului Dan Dediu și a interpretării autentice pe care dirijorul Daniel Jinga a imprimat-o orchestrei Operei Naționale București.

Pe lângă opereta ”Crai nou”, prima operetă românească, ”Rapsodia Română” este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu și a fost dedicată regelui Carol I al României. Compoziția este alcătuită din două părți și este inspirată, ca multe alte lucrări ale sale, din folclorul românesc dar si din muzica evreiasca ce avea sa genereze mai tarziu curentul klezmer.

”Cred ca acest concept de unitate în diversitate trebuie sa reprezinte resortul patriotic – naționalist al fiecăruia dintre noi. Noul trend globalist suprapus peste absolut necesara integrare europeana ne cheamă să iubim și să înțelegem celelalte culturi, oferindu-le la rândul nostru ceea ce este mai frumos și mai reprezentativ din cultura română. A-ți iubi, cunoaște, înțelege și promova rădăcinile în sânul celor pe care îi admiri și îi consideri parteneri înseamnă forma supremă de patriotism. A urî înseamnă extremism. A iubi, păstra și face cunoscut ceea ce te definește ca popor înseamnă naționalism autentic.spune dirijorul Daniel Jinga, Directorul Operei Naționale din București.

Daniel Jinga este cunoscut pentru activitatea sa dirijorală desfășurată mai ales în zona de promovare a muzicii simfonice și corale românești, printre proiectele sale cele mai cunoscute fiind discul Rapsodiem ce cuprinde cele două rapsodii române enesciene și suita de valsuri „Valurile Dunării” compusă de Iosif Ivanovicvi.

https://music.apple.com/ro/album/rapsodiem/1247978377?l=ro

https://open.spotify.com/album/3efRvoQCp7tNtbhe6ugu0L?si=6YvTs2wBRuG9RFYowRFZag

În zona muzicii corale, Daniel Jinga a imprimat alături de corul Accoustic un disc ce conține lucrări contemporane românești semnate de Adrian Iorgulescu, Dan Buciu, Christian Petrescu și Petru Stoianov.

În anul centenar 2018, Daniel Jinga a filmat Rapsodia Română nr 1 de George Enescu pe Platoul din Bucegi, redând muzicii enesciene atât acuratețea academica a interpretării cât și energia izvorâtă din pitorescul peisajelor montane românești.

În 2022, Daniel Jinga, la pupitrul Orchestrei Operei Naționale Bucuresti, interpretează în prima audiție în  sala Unesco din Paris lucrarea „Altitza aparținând compozitorului Dan Dediu.

În ultimii doi ani, Daniel Jinga a promovat atât alături de Orchestra Operei Naționale București, cât și prin acțiuni private, creatia lui Ciprian Porumbescu, subliniind rolul marelui compozitor în procesul de formare și definire a culturii românești.

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In……[ad_2]

Source link

gazduire web gazduire website