Riscă să dispară înainte de 2026

El Nino amplifică topirea unor rari gheţari tropicali: Riscă să dispară înainte de 2026

Doi dintre rarii gheţari tropicali de pe Pământ, aflaţi în Indonezia, se topesc, gheaţa lor riscând să dispară până în 2026 sau mai devreme, în contextul în care fenomenul meteorologic El Nino prelungeşte sezonul secetos în ţara din Asia de Sud-Est, a anunţat agenţia sa de geofizică BMKG, transmite Reuters, informează Agerpres.

Indonezia, care adăposteşte o treime din pădurea tropicală din lume, după Brazilia şi Congo, se aşteaptă ca sezonul secetos să dureze până în octombrie, El Nino amplificând riscul de incendii forestiere şi ameninţând sursele de apă potabilă.

În timp ce agenţia a avertizat că fenomenul meteorologic din Pacific ar putea face ca acest sezon secetos să fie cel mai sever înregistrat după anul 2019, unul dintre climatologii săi a declarat că ar putea pune în pericol gheţarii tropicali din Indonezia, cu o vechime de 12.000 de ani.

„Gheţarii ar putea să dispară înainte de 2026, sau chiar mai repede, iar El Nino ar putea accelera procesul de topire”, a spus Donaldi Permana, referindu-se la aşa-numiţii „gheţari eterni”.

Gheţarii, despre care climatologul a declarat că sunt printre puţinii rămaşi la tropice, sunt Piramida Carstensz (Puncak Jaya), cu o înălţime de 4.884 de metri şi East Northwall Firn, cu o înălţime de 4.700 de metri, în Munţii Jayawijaya din regiunea estică indoneziană Papua.

Gheaţa s-a subţiat în mod semnificativ în ultimii câţiva ani, a declarat Donaldi, ajungând la 8 metri în 2021 de la 32 de metri în 2010, în timp ce suprafaţa lor totală a scăzut la 0,23 kilometri pătraţi în 2022, de la 2,4 kilometri pătraţi în 2000.

Însă, puţine demersuri pot fi făcute pentru prevenirea acestei reduceri, a indicat climatologul, adăugând că topirea ar putea să perturbe ecosistemul regional şi să declanşeze o creştere a nivelului mării la nivel mondial într-un deceniu.

„Acum suntem în poziţia de a documenta extincţia gheţarilor”, a mai spus Donaldi, coordonator al departamentului de studii climatice din cadrul BMKG.

„Cel puţin, putem spune generaţiilor viitoare că am avut gheţari”, a adăugat el.

Pe lângă Papua, gheţari tropicali se mai află în Anzi, în America de Sud şi în Munţii Kilimanjaro, Muntele Kenya şi Ruwenzori, în Africa.

Indonezia este cel mai mare exportator de cărbune din lume şi îşi propune să ajungă la zero emisii nete până în 2060. Energia pe bază de cărbune reprezintă peste jumătate din oferta sa de energie.

Anul trecut, ţara şi-a stabilit un obiectiv ambiţios, de a reduce emisiile cu 31,89% pe cont propriu, sau cu 43,2% prin ajutor internaţional, până în 2030, notează Reuters.Sursa

gazduire web gazduire website