România, implicată într-o ‘afacere’ încălcită cu explozibili care aveau ca destinație Rusia (serviciile secrete georgiene)

Serviciul de securitate al Georgiei a anunțat luni că a interceptat o încărcătură clandestină de explozibili care avea ca destinaţie un oraș din Rusia, pachet care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat inclusiv teritoriul României, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii, relatează Reuters, conform News.ro.

Agenţia de securitate internă a ţării din Caucazul de Sud susţine că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto care a intrat în Georgia în ianuarie. pe cale terestră, venind din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, încărcătura fiind confiscată la graniţa Georgiei cu Rusia.

Într-un comunicat, agenţia a precizat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiţă înmatriculată în Ucraina şi urma să ajungă la Voronej, un oraş rusesc aflat la aproximativ 180 km de graniţa cu Ucraina. Agenţia nu a precizat în ce scop.

În 2022, anchetatorii ruşi au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit într-un atac care a avariat grav podul din Crimeea în acel an a intrat în Rusia din Ucraina pe o rută similară. Serviciul de securitate ucrainean SBU, care a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra unor obiective ruseşti, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Explozibili cu detonator de la distanță

„În cadrul acţiunilor de investigare, în baza informaţiilor operative preliminare, ca urmare a percheziţiei unui anumit autovehicul de către angajaţii centrului antiterorist, au fost ridicate două unităţi de acumulatori destinate unui automobil electric. Acumulatorii existenţi au fost folosiţi drept recipiente”, arată Serviciul Securităţii Statului din Georgia.

„S-a stabilit că dispozitivele explozive conţineau explozibil plastic de calitate militară C-4, care poate fi activat cu ajutorul unui detonator electric şi al unui temporizator special. Greutatea totală a substanţei explozive ajunge la 14 kilograme. De asemenea, în containere au fost plasate 6 detonatoare şi 6 chei speciale. Acelaşi număr de cronometre electronice de activare au fost instalate în toate cele şase cutii individuale ale dispozitivului exploziv, în care timpul de activare fusese deja programat”, susţin autorităţile din Georgia.

„Ca urmare a studiului iniţial al dispozitivelor recuperate, s-a stabilit că toate cele şase dispozitive au fost fabricate de un specialist de nivel înalt şi au fost proiectate pentru o rază largă de distrugere. Amplasarea unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar fi provocat pagube semnificative la nivelul infrastructurii şi victime pe scară largă. Încărcătura substanţei menţionate este mult mai puternică decât încărcătura de explozibil TNT”, explică serviciul georgian.

„În urma acţiunilor complexe desfăşurate de Centrul Antiterorist, pe baza declaraţiilor martorilor interogaţi şi a fişierelor audio recuperate, s-a stabilit că dispozitivele şi substanţele explozive menţionate au fost aduse din oraşul ucrainean Odesa, prin România, Bulgaria şi Turcia, în Georgia, la data de 19 ianuarie a acestui an, prin punctul de control Sarfi, cu o dubiţă deţinută de un cetăţean ucrainean şi se intenţiona să le ducă în Federaţia Rusă, mai exact în oraşul Voronej, prin punctul de control Darial”, precizează securitatea georgiană.

Rețeaua făptașilor, condusă de un politician?

Autorităţile susţin că în urma percheziţiilor şi investigaţiilor desfăşurate s-a stabilit că şapte persoane din Georgia, trei persoane din Ucraina şi două persoane din Armenia au fost implicate în importul în Georgia a dispozitivelor explozive menţionate, în deplasarea acestora pe teritoriul ţării, în transportul unuia dintre containere în Federaţia Rusă şi în amplasarea celuilalt în capitala georgiană.

Georgienii arată cu degetul către un politician ucrainean de origine georgiană, având grijă să menţioneze că ar fi membru al partidului preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Potrivit materialelor, procesul menţionat a fost organizat de un cetăţean ucrainean, candidat în 2020 la funcţia de deputat în Rada locală a districtului Odesa din partea partidului „Servitorul poporului”, Andrei Şaraşidze, care este originar din oraşul Batumi. Persoana menţionată a monitorizat în mod activ deplasarea dispozitivelor explozive menţionate mai sus din afara Georgiei. Ancheta a stabilit, de asemenea, că persoanele menţionate mai sus, cu excepţia lui Şaraşidze, probabil că nu au ştiut despre dispozitivele explozive şi detonatoarele cu capsulă plasate în bateriile maşinii”, susţine serviciul de securitate georgian.

Scenariul unui complot

Autorităţile de la Tbilisi sugerează că poate să fie vorba și despre un complot mai amplu, care ar fi urmărit inclusiv destabilizarea în Georgia şi târârea ei în conflict.

„În ceea ce priveşte cele trei dispozitive explozive lăsate în oraşul Tbilisi – ele fie trebuiau să fie exportate în Rusia, fie ar fi trebuit să rămână în Georgia pentru a fi folosite în acţiune. Ancheta în curs de desfăşurare va stabili acest lucru. Cu toate acestea, detaliile cazului menţionat şi situaţia de fapt dau motive să se suspecteze că utilizarea teritoriului Georgiei şi implicarea în mare măsură a cetăţenilor georgieni în acest proces au servit la crearea opiniei că actele teroriste, care urmau să se desfăşoare în Georgia sau în străinătate, ar fi fost puse pe seama Georgiei atât pentru planificare, cât şi pentru implementare”, se spune în comunicatul serviciului georgian, care precizează că ancheta se desfăşoară în baza legislaţiei referitoare la terorism.



Sursa

gazduire web gazduire website vape reincarcabil vape tigari electronice magazin tigari electronice vape reincarcabil vape tigari electronice magazin tigari electronice