Rusia pregătește marea bătălie de recucerire a Harkovului

Cinci sute de tancuri. Mai mult de 600 de vehicule de luptă. Sute de obuziere. Patruzeci de mii de soldați. Potrivit comandamentului de est al Ucrainei, Rusia a adunat o imensă armată în estul Ucrainei, vizavi de orașul ucrainean liber Kupiansk.

Este evident ce urmărește această armată: să recucerească o porțiune uriașă din regiunea Harkov, pe care rușii au ocupat-o pentru scurt timp în 2022 – până când o contraofensivă ucraineană puternică a eliberat cea mai mare parte a regiunii la sfârșitul acelui an, notează Forbes.

Tot ceea ce se află la est de cel mai apropiat râu principal este obiectivul. „Federația Rusă plănuiește să cucerească toate regiunile Donețk și Luhansk și o parte din regiunea Harkov până la râul Oskil până în martie 2024”, a explicat Centrul ucrainean pentru strategii de apărare. Râul trece prin Kupiansk dinspre nord.

„Trofeu” pentru alegeri

De ce în martie? Pentru că atunci Rusia va „vota” pentru „președinte” în cadrul unor „alegeri” naționale. De fapt, Vladimir Putin este singurul candidat real – și își va menține controlul brutal și dictatorial asupra Rusiei și asupra războiului rus de agresiune din Ucraina.

O felie din Harkov ar fi un cadou de ziua alegerilor pentru Putin din partea armatei ruse din Ucraina.

O parte din cele aproximativ 10 brigăzi ucrainene, ancorate în nord de Brigada a 3-a de tancuri și în sud de Brigada a 4-a de tancuri, apără Kupiansk și așezările din jur. Este vorba de forțe semnificative, cu poate 20.000 de soldați și sute de tancuri, vehicule de luptă și obuziere.

Ucrainenii au arme, dar nu au muniție

Dar nu oamenii și vehiculele sunt problema pentru ucraineni. Problema este muniția. Statele Unite au fost unul dintre cei mai mari donatori de obuze de 155 de milimetri pentru cele mai bune tunuri mari ale Ucrainei – iar republicanii din Congresul american au tăiat ajutorul acordat Ucrainei toamna trecută.

De atunci, alocarea zilnică de obuze a forțelor ucrainene a scăzut cu două treimi, ajungând la doar 2.000. Între timp, forțele rusești trag până la 10.000 de obuze pe zi, grație unei aprovizionări constante de muniție din Coreea de Nord.

Noul avantaj al Rusiei în materie de putere de foc îi permite să concentreze artileria fără a se teme prea mult de focul de contrabaterie ucrainean – și să îndrepte bateriile concentrate spre centrele de populație.

„Această situație împuternicește Rusia să execute o abordare binecunoscută: distrugerea sistematică a zonelor urbane, făcându-le indefensabile”, a explicat echipa de analiză ucraineană Frontelligence Insight.

Demolarea a început deja. „Imaginile noastre din satelit dezvăluie pagube susținute și intense provocate de artilerie” în jurul orașului Kupiansk, a raportat Frontelligence Insight.

Pregătiri pentru apărarea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina

Nu este clar dacă Kievul este dispus să dea la schimb o parte din regiunea Harkov. Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori înainte de război, Harkov este al doilea oraș al Ucrainei – și găzduiește industrii de război strategice, inclusiv principala fabrică de tancuri din Ucraina.

Așadar, garnizoana Kupiansk trebuie să reziste. Anticipând viitoarea ofensivă, ministerul ucrainean al apărării a organizat noi brigăzi mecanizate și le-a desfășurat la Kupiansk pentru a întări garnizoana. Geniștii sapă tranșee și construiesc buncăre.

Poate cel mai important, atelierele ucrainene construiesc drone de vizualizare la prima persoană încărcate cu explozibili – zeci de mii de drone pe lună. Pe măsură ce muniția de artilerie devine tot mai puțină, brigăzile ucrainene aruncă din ce în ce mai multe FPV-uri asupra rușilor: uneori mii pe zi de-a lungul celor 600 de mile de front.

Dar FPV-urile au o rază de acțiune de doar 3,5 km sau cam așa ceva – prea scurtă pentru a ținti artileria care ar putea fi la 15 sau 16 km de linia de contact. Operatorii de drone au făcut treabă rapidă cu mici grupuri de asalt rusești care, de luni de zile, sondează sectorul Kupiansk.

Dar poate un roi de drone de două kilograme, chiar și mii dintre ele, să învingă 500 de tancuri și 650 de vehicule de luptă în timp ce atacă în spatele unui zid de foc de artilerie? S-ar putea să aflăm.Sursa

gazduire web gazduire website