Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu special acordat redactorului-șef adjunct al Agenţiei TASS, Iulia Şarifulina, a spus că Rusia nu vede cu ochi buni o solicitare a Occidentului pentru oprirea temporară a focului în Ucraina. Lavrov susține că statele din Occident nu doresc o negociere a păcii în această perioadă, ci un moment de respiro pentru a livra noi arme Ucrainei.
Iulia Şarifulina: Prima mea întrebare, desigur, se referă la Ucraina. Este deja clar că așa-zisa contraofensivă a Ucrainei a eșuat, iar presa occidentală aude din ce în ce mai des afirmaţii că sunt posibile unele negocieri în această toamnă. Există condiții prealabile pentru aceasta?
Serghei Lavrov: Noi nu le vedem. Au existat multe comentarii în acest sens din partea președintelui (Federației Ruse, Vladimir Putin) și a umilului vostru slujitor (secretarul de presă al președintelui Rusiei) Dmitri Peskov. Occidentul, atunci când începe să lanseze astfel de zvonuri provocatoare, se pare că ne verifică disponibilitatea de a fi de acord cu condițiile sale. Iar condiţiile, de fapt, ei nu le ascund în mod special: luarea unei pauze de câteva luni, fără alte acorduri, doar o încetare temporară a focului și, în timpul acesta, să se livreze Ucrainei noi arme în plus față de cele ce s-au furnizat deja și care sunt distruse sistematic de forțele noastre armate. Logica este aceeași ca și în cazul acordurilor de la Minsk. Doar au recunoscut că nimeni nu intenţiona să implementeze acordurile de la Minsk. Nici Germania, nici Franța, cu atât mai puțin Ucraina. Și în mod deschis, atât (fostul cancelar german Angela) Merkel, cât și (fostul președinte francez, François) Hollande, dar și (fostul președinte ucrainean Petro) Poroșenko au spus, anul trecut, că aceste acorduri sunt necesare doar pentru a câștiga timp cu scopul de a reface arsenalele militare ale regimului ucrainean împotriva Federației Ruse. Dacă ar fi respectat acordurile de la Minsk, atunci integritatea teritorială a Ucrainei ar fi fost asigurată. Pentru că tocmai aceasta a fost esența lor: integritatea teritorială să fie restaurată prin acordarea unui statut special republicilor populare din Donbas – Lugansk și Donețk. Prin urmare, atunci când coautorii lui Vladimir Putin la acordurile de la Minsk au recunoscut în mod deschis că l-au indus în eroare și că nu au avut deloc intenția de a le pune în aplicare, ei au fost cei care au distrus integritatea teritorială a Ucrainei, de care sunt atât de preocupați acum.
Noi vedem aceste planuri. Eram pregătiți pentru o soluţionare nu numai în timpul pregătirii acordurilor de la Minsk. Eram pregătiți pentru un acord şi în aprilie 2022, când, la cererea Washingtonului și Londrei, a fost retrasă chiar și opțiunea propusă de Ucraina de oprire a ostilităților și de rezolvare a situației pe baza acordării unor garanții de securitate reciproce, de încredere. Acest lucru este acum bine cunoscut. De aceea, nu trebuie să fim acuzați de lipsă de bunăvoință. Președintele rus vorbește constant despre acest lucru.
Dar în aprilie, când eram pregătiți să semnăm acordurile și când ucrainenii au asigurat că vor semna, noi am oprit ostilitățile ca un gest de bunăvoință și chiar am efectuat o anumită redistribuire a forțelor noastre armate. Iar cei care au dejucat acest acord au profitat de asta. Așadar, acum, și președintele rus a spus asta, suntem pregătiți de negocieri, gata să luăm în considerare orice propuneri serioase, dar nu se poate vorbi de vreo încetare a focului în timpul desfăşurării negocierilor. Pentru că am fost deja înșelați cu privire la asta o dată.
Și, desigur, vorbind despre cum s-ar putea termina totul, nu vedem nicio propunere serioasă din partea Occidentului. Da, au fost vizite la noi ale delegațiilor africane, care au susținut o reglementare pașnică, au fost propuneri din partea Chinei, Braziliei și a altor țări, inclusiv din partea Ligii Statelor Arabe. Toate au fost dictate de dorința sinceră de a ajuta la încheierea unui acord și de a contribui la un acord care să se bazeze, în primul rând, pe luarea în considerare a cauzelor fundamentale ale situației actuale și pe baza asigurării securității pentru toate părțile în condiții egale. Acum Occidentul promovează oportunitatea de a începe negocierile, dar, în același timp, declară cu voce tare și categoric că singura bază pentru negocieri este „formula de pace” a lui Zelenski. Nu este nimic de discutat, este un ultimatum pur. Nicio persoană sănătoasă nu poate promova un astfel de ultimatum ca bază fără alternativă pentru negocieri, cu excepția cazului în care aceasta încearcă să perturbe și să împiedice aceste negocieri. Iată, strict vorbind, care este situația.
Și poziția noastră rămâne valabilă: suntem gata să negociem, dar să negociem ținând cont de realitățile care s-au dezvoltat acum pe teren și ținând cont de poziția noastră, care este bine cunoscută de toată lumea, ținând cont de interesele noastre, de interesele securitatea noastră, interesele de a împiedica crearea la granițele Rusiei a regimului nazist ostil, care şi-a declarat în mod deschis scopul exterminării a tot ce este rusesc pe acele meleaguri, a tot ce s-a construit atât în Crimeea, cât și în Novorossiia, s-a construit și s-a menţinut de poporul rus pentru secole. Acesta este probabil miezul problemei acum.
Și nu vedem niciun fel de semne serioase în partea vestică, iar regimul de la Kiev continuă să acționeze și să se comporte ca şi când el dă tonul melodiei, iar tot Occidentul repetă la unison: „nici un cuvânt despre Ucraina în lipsa Ucrainei” și „condițiile pentru începerea negocierilor vor fi stabilite de Zelenski”. În general, cercul este închis, aceasta este o poziție absolut fără sens și care fie reflectă absenţa bunului simț în capul celor care conduc acest război împotriva Rusiei, fie reflectă încrederea lor ireparabilă că vor învinge Rusia. Ambele, bineînțeles, nu fac cinste Occidentului şi diplomaților și gânditorilor occidentali.
I. Ş.: Nu pot să nu vă adresez o întrebare pe o temă fierbinte – aceasta este Armenia. Credeţi că s-ar putea întâmpla ca Armenia să piardă Rusia?
S. L.: Știţi, sunt mulți care vor să piardă Rusia și să-și facă prieteni noi. În primul rând, din punct de vedere istoric, geografic, geopolitic este imposibil să pierzi Rusia în sensul ignorării complete a intereselor sale în Transcaucaz. Dar unii lideri de la Erevan nutresc astfel de speranțe și chiar vorbesc despre asta direct. O idee asemănătoare a fost menționată și în recentul discurs al premierului Nikol Paşinian, care a vorbit despre necesitatea compensării alianțelor eșuate pe care se bizuia Armenia în planul asigurării securităţii sale, cu extinderea cercului de parteneri care să asigure această securitate. Dacă se bazează pe Statele Unite ale Americii, așa cum reiese direct din declarațiile multor reprezentanți ai conducerii armene, atunci poate că ar face bine să privească în istoria recentă, la modul în care SUA i-au tratat pe cei pe care au căutat să-i ia sub aripa sa, promovând interesele sale geopolitice în zone ale lumii îndepărtate de coasta americană. Soarta tuturor acestor oameni este foarte, foarte de neinvidiat.
I. Ş.: Aș dori să vă pun, de asemenea, o întrebare despre Georgia. După cum știți, zborurile directe între țările noastre au fost restabilite recent și a fost semnat un decret privind un regim fără vize pentru cetățenii georgieni. Vedeți cumva şi posibilitatea restabilirii relațiilor diplomatice în viitorul apropiat?
S. L.: Nu noi am rupt relațiile diplomatice, aceasta a fost inițiativa regimului Saakaşvili, care, cu încurajarea Statelor Unite ale Americii, a ridicat mâna împotriva propriilor cetățeni, împotriva osetinilor, pe care îi considera cetățenii săi, și a mai ridicat mâna împotriva forțelor de menținere a păcii. Și când acesta a primit un răspuns demn, a început să compenseze complet eșecul său politic și militar cu acțiuni anti-ruse. Nu am avut niciodată o atitudine negativă față de poporul georgian, iubim cu adevărat poporul georgian, ca, de fapt, toate popoarele din Transcaucaz. Și în istoria Rusiei și în istoria Uniunii Sovietice, în istoria artei, culturii și științei noastre, georgienii ocupă un loc aparte. Și când am văzut că actualul guvern de la Tbilisi este interesat de normalizarea relațiilor, cel puțin în interesul oamenilor obișnuiți care vor să comunice între ei, să se viziteze, să ne viziteze țările ca turiști, care vor să facă afaceri, şi până la urmă, care legau în mod tradițional sistemele noastre economice, am convenit cu Guvernul (premierului georgian, Irakli) Garibaşvili să reluăm zborurile și să desființăm regimul vizelor, deoarece regimul fără vize pentru cetățenii ruși exista deja de destul de mult timp și mulți dintre cetățenii noștri l-au folosit. Dar introducerea acum, pe baza reciprocității, a unui regim fără vize pentru cetățenii georgieni și stabilirea de legături aeriene, desigur, fac relațiile noastre mult mai comode, mult mai confortabile. Numărul de zboruri se extinde, geografia zborurilor directe se extinde și ea, iar cifra de afaceri comercială este în creștere. Multe produse tradiționale georgiene de export sunt foarte populare la noi: vinul, apa minerală Borjomi și multe altele.
I. Ş.: Dintre lucrurile pozitive. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia este pregătită să găzduiască Jocurile BRICS în vara anului 2024. Aici aș dori să clarificăm: Rusia este pregătită să accepte sportivi doar din țările BRICS și, după cum știm, BRICS se extinde, sau şi din acele țări care se pregătesc să adere la uniune? Și în viitor, aceste Jocuri ar putea deveni un fel de alternativă la Jocurile Olimpice?
S. L.: Nu. Exact aşa cum BRICS, ca asociație interstatală, se întărește și se extinde și va continua să se extindă nu împotriva cuiva, ci exclusiv în interesul țărilor participante, la fel şi Jocurile Sportive BRICS nu sunt concepute împotriva mișcării olimpice, ci în completare la mișcarea olimpică, având în vedere faptul că această mișcare, din păcate, inclusiv ca urmare a poziţiei președintelui Comitetului Internațional Olimpic (CIO, Thomas) Bach, se transformă într-un instrument al politicii occidentale. Acest lucru este complet evident. Așa cum şi Agenția Mondială Antidoping a fost la un moment dat transformată într-un astfel de instrument. Mulți ani au încercat să submineze concurenții din țara noastră pe diverse platforme internaționale, abuzând grosolan de regulile anti-doping, acuzând marii noștri sportivi – fără temei, în mod repetat. Tot aşa, acum CIO folosește deja situația din jurul Ucrainei pentru a încălca grav și direct Carta Olimpică, excluzând majoritatea sportivilor noștri din competiții, făcând, aşa ca un pas pozitiv imens, excepții doar pentru anumite sporturi, pentru anumite grupe de vârstă, într-un statut neutru, fără steag, fără imn.
Bach a afirmat în repetate rânduri că trebuie respectată Carta Olimpică, dar nu în aceeași măsură. CIO, spun reprezentanţii ei, nu poate ignora ceea ce se întâmplă în Ucraina. Timp de mulți ani, CIO a trecut peste tot ceea ce a făcut Occidentul și a făcut-o la zeci de mii de mile de granițele sale. Dar când Rusia, după mulți, mulți ani de avertismente către comunitatea mondială că NATO duce situaţia spre un mare război, creând direct o amenințare militară la granițele Federației Ruse, încurajând un regim care a fost pregătit în mod deschis de Washington pentru a controla Rusia și atacă Rusia, atunci CIO a decis să-și arate aderarea de neînțeles la principii contrare responsabilităților sale conform Cartei Olimpice. Apropo, în paralel, destul de recent, domnul Bach a vorbit pe tema Cartei Olimpice și asupra necesității de a evita politizarea acesteia și, sub acest apel, a declarat că CIO va încuraja în orice mod posibil includerea persoanelor transgender în jocurile Olimpice. Adică în acest sens ei nu văd nicio politică. Dumnezeu să-i judece.
Revenind la Jocurile BRICS, aceste competiții sunt deschise sportivilor din orice țară, chiar și din așa-zisele țări neprietenoase. Nu avem sportivi neprietenoşi, cetățeni neprietenoşi, nici măcar țări neprietenoase – avem guverne neprietenoase, care de ceva vreme au ajuns la putere în țări ale căror popoare, ai căror cetățeni, au avut întotdeauna legături foarte bune și bune cu noi. Deci, Jocurile vor fi deschise tuturor sportivilor în deplină concordanță cu principiile Cartei Olimpice. Lăsați CIO să se gândească la asta și să tragă concluzii.
SURSA: Revista Presei RADOR RADIO ROMÂNIA
Lăsați un comentariu