`Situaţia e mai gravă decât se credea. Vladimir Putin a deschis cutia Pandorei`

Crimele comise de foştii deţinuţi ruşi întorşi în ţară după ce au luptat în Ucraina pun în încurcătură Kremlinul. Ei au fost graţiaţi de Vladimir Putin după ce s-au întors de pe front.

„Oricine se întoarce de pe front e considerat erou de război”, îşi exprimă regretul o femeie care este convinsă că soldatul Demian Kevorkian a asasinat-o pe fiica ei de 19 ani în luna august. Printr-o petiţie, mama încearcă să obţină dreptate pentru fiica ei cerând ca membrul grupului Wagner, recrutat anul trecut în închisoare, să fie condamnat pe viaţă. Intervievată de BBC, rusoaica nu-şi face totuşi iluzii: „Nu sunt proastă, ştiu că nu o vor face”, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

Acest caz nu pare totuşi izolat. Faptele rele comise de foştii deţinuiţi recrutaţi de Evgheni Prigojin să meargă să lupte în Ucraina se înmulţesc. De curând, violarea unei fete de 13 ani îi este imputată unui memru al grupului Wagner. Alexei Hlebnikov, graţiat de Vladimir Putin la revenirea de pe front, este căutat intens de săptămâna trecută.

Forţat să se exprime pe acest subiect, Vladimir Putin a subliniat că orice persoană întoarsă de pe frot va fi tratată ca orice cetăţean rus. El a su;liniat de asememea procentajul de recidivă „foarte mic”, care nu ar atinge „decât 0,4%” potrivit spuselor preşedintelui rus.

„Aceşti soldaţi se presupunea că vor muri pe front sau cel puţin cei mai mulţi dintre ei”.

Aceste afirmaţii fără îndoială nu au convins familiile victimelor şi activiştii care se bat să se facă dreptate. „Situaţia este mai gravă decât se credea”, a declarat Olga Romanova, membră a ONG-ului Russia behind bars, pentru „Moscow Times”, în afirmaţii preluate de „Het Nieuwsblad”. „Se presupumea că ei vor muri pe front sau cel puţin majoritatea dintre ei. Nimeni nu ştie acum ce să facă cu ei. Oricine omoară pe cineva poate invoca circumstanţe atenuante ca erou de război (…). Vladimir Putin a deschis cutia Pandorei şi asta va avea un impact asupra generaţiilor viitoare”.Sursa

gazduire web gazduire website